Bude zlevňovat cena fotovoltaiky? Měla by. V Číně už je levnější

Ceny fotovoltaických elektráren by mohly začít klesat. Nahrává tomu trvalý pokles cen fotovoltaických panelů v Číně. Tam se vyrobí více než 70% celosvětové produkce.
Ceny fotovoltaických systémů by měly klesat o tři až pět procent ročně | zdroj: Shutterstock

Ceny panelů ovlivňuje čínská produkce
Ceny u největších čínských producentů fotovoltaických panelů klesly za deset let až o sedmdesát procent. S drobnými výkyvy, které ovlivnila pandemie koronaviru a následně vysoký nárůst cen energií v Evropě je trend klesající. Podle zprávy National Renewable Energy Laboratory (NREL) se předpokládá, že ceny fotovoltaických systémů budou do roku 2030 klesat o 3-5% ročně. „Díky technologickému pokroku a většímu objemu výroby očekáváme, že cena fotovoltaických systémů bude nadále klesat,“ říká Dr. Robert Margolis, vedoucí solárního výzkumu v NREL.

Ceny

Podle čínského webu Solarbe se nyní ceny polykrystalických panelů u výrobců pohybují kolem 4300Kč za kWp, přičemž některé firmy nabízejí ceny nižší a to i 3800 Kč za kWp. Ceny monokrystalických panelů jsou vyšší, ale jejich cena se postupně díky vysoké poptávce především v Číně neustále snižuje. Rozdíl mezi těmito druhy panelů jsou nejen v ceně, ale i účinnosti. Monokrystalické moduly jsou založené na bázi vysoce čistého křemíku, jsou proto dražší a efektivnější. Efektivita fotoelektrické konverze u nich činí 16% až 20%. Výhodou je, že při montážích FVE vyžadují menší prostor, mají delší životnost můžou mít různé barevné provedení. Polykrystalické moduly sestávají z polykrystalického křemíku, jsou levnější, ale s menší efektivitou konverze kolem 12% -14%.

Největší producenti

Celosvětově zůstává Čína dominantním hráčem na poli výroby fotovoltaických systémů. Podle zprávy International Energy Agency (IEA), Čína v roce 2021 vyráběla asi 70% celosvětové produkce fotovoltaických systémů. Tento podíl se ještě zvýší. Čína totiž nadále zvyšuje kapacitu a efektivitu své výroby. Dr. Paolo Frankl z IEA uvedl, že „Čína zůstává dominantním hráčem v globální výrobě fotovoltaických systémů, a to jak z hlediska kvantity, tak kvality.“


Deset největších světových producentů Fotovoltaických panelů:
1. JinkoSolar (Čína)
2. JA Solar (Čína)
3. Trina Solar (Čína)
4. LONGi Solar (Čína)
5. Canadian Solar (Kanada)
6. Hanwha Q CELLS (Jižní Korea)
7. GCL-Poly (Čína)
8. Risen Energy (Čína)
9. First Solar (USA)
10. Yingli Solar (Čína)

zdroj: NREL, Solarweb

Související článek

Zkrachoval váš dodavatel fotovoltaické elektrárny? Pořád ještě máte několik možností úspěšně reklamovat

Na instalaci fotovoltaických systémů je poskytována opravdu štědrá záruka. Některé společnosti nabízejí na solární panely až třicetileté garance. Má však záruka smysl, pokud dodavatel zkrachuje? ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.