Které fotovoltaické panely jsou nejlepší?

Fotovoltaické panely mají životnost přes 25 let, proto by si domácnosti a firmy měly pečlivě vybrat typ panelu. Na trhu jsou dispozici tři, které se liší cenou, výkonem, vzhledem a výrobním postupem.
Jeden panel stojí od čtyř do osmi tisíc korun | zdroj: Pexels

Fotovoltaické panely v různém cenovém rozmezí

Mezi nejdražší patří monokrystalické panely, které procházejí složitějším výrobním procesem. Polykrystalické panely představují zlatou střední cestu, jelikož je jejich výroba o něco snazší. Posledním typem a zároveň nejlevnější variantou jsou tenkovrstvé (amorfní) panely.

Polykrystalické panely se vyrábějí z úlomků křemíku, monokrystalické panely z jednoho krystalu křemíku a tenkovrstvé panely ze sloučenin křemíku rozložených ve vodíkové atmosféře. V Česku se nejčastěji montují na střechy domů právě polykrystalické panely.

Jaké FVE panely mají nejvyšší energetickou účinnost?

Pokud jde o energetickou účinnost, výkonnější jsou krystalické panely, které dosahují účinnosti až přes 20 %. Naopak amorfní panely mají účinnost jen 11 %. Je třeba si také uvědomit, že výkon tenkovrstvých panelů je závislý na jejich rozměrech. Při výběru typu panelů je důležité zohlednit požadované výsledky a vlastnosti nemovitosti.

Nyní přichází na scénu nový materiál, tzv. perovskit, který by v budoucnu mohl zvýšit účinnost FVE panelů až na 40 %. Objev učinil tým na Státní univerzitě v Severní Karolíně. Web idnes.cz zveřejnil vyjádření profesora Arama Amassiana: „Tento objev otevřel cestu k řadě nových technologií, jako jsou flexibilní a lehké solární články, nebo vrstvené solární články, tzv. tandemy, které mohou být mnohem účinnější než technologie sběru slunečního záření, jež se dnes používají v tzv. solárních farmách.“

Na trhu se také objeví křemíkové panely s účinnosti vyšší než 26 %, které se začnou vyrábět v Evropě do roku 2025. „Plánovaná pilotní linka na výrobu fotovoltaických modulů zvýší současnou celkovou kapacitu výroby fotovoltaických článků v Evropě o 30 %,“ publikoval web sciencemag.cz vyjádření Martina Ledinského z Fyzikálního ústavu AV ČR.

Kolik stojí jeden FVE panel?

Cena jednoho panelu se pohybuje přibližně od 4 000 do 8 000 Kč a jeho životnost je až 30 let.

Zdroj: www.energosolar.cz, www.idnes.cz, www.sciencemag.cz

Související článek

Dotace na fotovoltaiku firmy a obce lákají: Ve hře jsou miliardy korun

Ušetřit na elektřině tím, že si ji budou vyrábět pomocí slunce, chtějí i firmy a obce. Stát je podporuje nejrůznějšími dotacemi, o které je podle ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.