Revize fotovoltaiky dronem: Jak to funguje a proč by vás to mělo zajímat?

Fotovoltaický boom otevírá dveře pro podnikání v široké škále oborů. Od instalace a údržby až po pravidelné revize. Rychle rostoucím oborem bude kontrola fotovoltaických panelů pomocí dronů.
Zákon nenařizuje povinnost provádět pravidelnou revizi menších FVE. Praxe velí provádět revizi jednou za dva roky. | zdroj: Marek Jehlička

Podnikatelská příležitost

Kontrolu fotovoltaických panelů dronem nabízí celá řada firem. Revize si častěji objednávají provozovatelé velkých fotovoltaických elektráren, které jsou již v provozu delší dobu, případně mají pochybnosti o výkonu FVE. Některé společnosti začaly nabízet tyto služby i pro kontrolu panelů umístěných na rodinných domech. Instalační boom způsobil, že řada firem používala na instalace neproškolené amatéry. Tak vzniklo i velké riziko, že elektrárny mohou mít vady, které nejsou na první pohled viditelné. A to by mohla odhalit revize pomocí dronu. Zahraniční zkušenosti ukazují, že půjde o rychle rostoucí byznys.

Fotovoltaika a dron

Pro bezstarostný chod fotovoltaické elektrárny doporučují odborníci provádět pravidelné revize ve dvouletých lhůtách. Vhodný způsob pro kontrolu panelů je použití termokamer a RGB kamer umístěných na dronech. Každý typ kamery nabízí specifické výhody a může odhalit různé vady.
Termokamery jsou schopny měřit a zobrazovat tepelné rozložení povrchu fotovoltaických panelů. Tak je možné zjistit případné tepelné anomálie, které mohou signalizovat problémy, jako jsou vadné spoje a přehřívání. Díky termokamerám mohou být tyto problémy identifikovány a vyřešeny dříve, než způsobí vážné poškození panelů. RGB kamery, na druhou stranu, jsou schopny poskytnout podrobnější vizuální informace o stavu fotovoltaických panelů. Mohou být součástí vizuální kontroly panelů, například k identifikaci mechanických poškození, či znečištění.

Úspory

Podle Marka Jehličky ze společnosti Skyworker, jsou hlavním důvodem, proč si nechat zkontrolovat elektrárnu, finance. „Dříve či později dochází na fotovoltaických panelech k různým škodám, ať už vlivem počasí, degenerativní vadou, znečištěním a podobně. Když vám nějaká část panelů nefunguje, přicházíte o výkon, a tudíž i o peníze,“ uvedl pro Solární magazín (SM) Jehlička. Jeho slova potvrzuje i Pavel Švagerka ze společnosti Dronmax. „Klient nás oslovil, abychom mu zkontrolovali fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 0,1 MWp. Elektrárna byla namontována v roce 2010. V současné době mu nevyrábí tolik elektrické energie jako dřív. Díky naší inspekci se podařilo odhalit nefunkční panely, a zjistili jsme tak roční finanční ztrátu téměř 130  tisíc korun,“ uvádí Švagerka na svých webových stránkách.

Důvody revize

Dron je efektivní a neinvazivní, není nutné lézt na střechu či objednávat plošinu.

Panely jsou křehké a náchylné k mechanickému poškození. Řada závad vznikne již během výroby, přepravy a instalace. Pokud chcete mít jistotu, že vaše nová solární elektrárna funguje správně, nechte si udělat revizi okamžitě po instalaci a vyřešte případné nedostatky s dodavatelem ihned.

Nechte si FVE zkontrolovat, když máte pocit, nebo konkrétní data, že vaše elektrárna nepodává takový výkon, jaký by měla.

Většina závad není viditelná pouhým okem a odhalí je až termokamera.

Mezi časté závady patří tzv. PID. Potenciální Indukovaná Degradace se u panelů začíná projevovat typicky po 2 až 4 letech provozu. Způsobuje snížení výkonu, a pokud není řešena, může se časem zhoršovat a šířit.

Neřešené závady mohou způsobit vážnější škody, nebo požár.

Nečistoty na panelech způsobují přehřívání článků, a nakonec i jejich destrukci. Vysoké teploty jsou velmi nebezpečné. Mohou totiž skončit požárem. Nejčastějším zdrojem znečištění je ptačí trus. Pokud panely pravidelně nečistíte a máte obavy, zda panely mohou být poškozené v důsledku nečistot, nechce si je raději zkontrolovat. Předejdete tak větším komplikacím.

zdroj: skyworker.cz, dronmax.cz

Související článek

Ocelové solární střechy: Novinka, která slibuje dlouhou životnost a energetickou účinnost

V sobotu skončil veletrh For Arch 2024, kde byla představena řada inovativních technologií. Redakci mimo jiné zaujala technologie, která kombinuje odolnost a dlouhou životnost ocelových ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.