Fotovoltaické panely na střechách bytových domů: Zkušenosti a výzvy

Jaké těžkosti čekají bytové domy, pokud si instalují fotovoltaické panely na střechu? Bytový dům v pražském Hloubětíně se do tohoto martýria již pustil a místopředseda SVJ Tomáš Vlk sdílel zkušenosti.
Najít vhodnou firmu pro vybudování fotovoltaiky pro bytové domy nebylo jednoduché | zdroj: Shutterstock

V Česku se očekává velký nástup komunitní energetiky a instalací solárních panelů na bytových domech. Vláda poněkud se zpožděním zavádí zákony, které umožní výrobu a sdílení elektřiny i v bytových domech. Podle Tomáše Vlka je ale byrokratická zátěž stále neúnosná a zdlouhavá a mnoho SVJ může od instalace odradit.

Měl někdo z vašeho společenství zkušenosti s instalací fotovoltaiky? Jak vás tento záměr napadl?

Neměl. My se pohybujeme v byznysu, každý někde pracujeme a sledujeme média, takže jsme zhruba věděli, co se děje nebo chystá. Loni bylo teplo a říkali jsme si, že dává smysl se nad tím minimálně zamyslet. Pátrali jsme dál a zjistili jsme, že se plánují změny, první zákon o obnovitelných zdrojích energie. Až do prosince 2022 nešlo nic podnikat, neboť bylo potřeba stavební povolení a mít i licenci Energetického regulačního úřadu. To byla v případě Společenství vlastníků jednotek nepřekročitelná podmínka, která nám bránila něco udělat. Věděli jsme, že tato podmínka padne, a tak jsme si říkali, že to je ten pravý moment se o to zajímat více a že je to skvělá příležitost. Bytové domy mívají zajímavou spotřebu a často volnou plochu na střeše. Nějaká technologie tam bývá vždycky, ale většinou jsou to nevyužité prostory. Spotřeba v bytech nebo v domech bývá rozprostřená po celý den. Nemá extrémní špičky v ráno a v noci, ale matky s dětmi jsou doma, nebo běží nějaké fixní spotřebiče, jako je lednička. Vše se potkalo v pravý čas. Pokud by se nezvyšoval limit na 50 kW, pak nic budovat nebudeme, protože SVJ nesmí ze zákona podnikat. Navíc stavební řízení by bylo nad naše síly.

V jakém právním rámci jste se pohybovali a jakou jste měli startovní pozici?

Spoléhali jsme na to, že bude platit nový zákon o obnovitelných zdrojích energie, protože se musel implementovat a byla jenom otázka času, kdy to bude. Díky novému zákonu jsme nemuseli mít licenci a nemuseli absolvovat stavební řízení, takže se nám tím pádem uvolnily ruce a mohli jsme si vizionářsky vymyslet elektrárnu. V současnosti jdeme tou aktuální cestou komunitní energetiky. Doposud byla možné jen instalace, kdy se sloučí odběrná místa. To jsem nechtěl, protože máme v domě sto šest bytů a nemyslím si, že by se tam lidé chtěli hodin vzdávat a zbavit se možnosti si vybírat vhodného dodavatele. My bychom takové řešení zvládli, protože rozúčtováváme vodu a teplo, ale je to jako zastaralý způsob řešení. Naopak návrh zákona o komunitní energetice nám přišel sexy, jako něco, čeho se musíme chytit.

Jak bylo těžké tyhle lidi k tomu nadchnout a jak bylo těžké je přesvědčovat?

Hlavní shromáždění proběhlo v listopadu 2022. Předcházelo tomu, že jsme si poptali dodavatele na trhu, sondovali jsme, kdo to dělá pro bytové domy a kdo s tím má nějaké zkušenosti. Ukázalo se, že těch zkušeností a firem moc nebylo. Primárně se řeší rodinné domy, protože tam to instalují za dva dny a jdou dál, kdežto s bytovými domy je práce. My jsme byli relativně rychlí, ale jsou SVJ, kde se rok schází, aby interně probrali, jestli to chtějí nebo ne. Pak zjistí, že nemají peníze a že potřebují úvěr, banky mají další podmínky. V tomto jsme my byli velice promptní.

Jak jste oslovovali dodavatele fotovoltaiky?

Než se uskutečnila první hlavní schůze, tak jsme měli poptáno asi 10 firem. Viděl jsem se možná s polovinou z nich přímo na střechách našich domů. Bylo důležité to vidět naživo, aby to šlo nacenit. Některé z těch firem mi nabízely slučování odběrných míst, což jsem nechtěl. Ty nám nabídku nedaly, evidentně nebyly v obraze s tím, co se chystá v zákoně. Firmy vůbec na tu poptávku ani nereagovaly, ať už třeba z důvodu kapacit, nebo že to je pro ně velký projekt, byť ty firmy nebyly úplně malé. Potom z toho vykrystalizovaly dvě nabídky. Společnost, se kterou jsme soláry nakonec dělali a druhá. Lišily se lehce cenově a technologií. Dvě finální nabídky jsme si nechali posoudit z odborného hlediska autorizovaným inženýrem v oblasti elektrotechniky. Autorizovaný inženýr nám jednu nabídku z těch dvou doporučil. Shodou okolností to byla nabídka, která byla levnější, takže za levnější peníze jsme měli technicky vyspělejší řešení a byla to ta firma, se kterou jsme to potom nainstalovali. Na shromáždění našeho SVJ v listopadu 2022 přišel zástupce firmy, aby se představil, byť v té době jsme ještě rozhodnutí nebyli, případně aby zodpověděl dotazy. Já jsem měl o tom už spoustu věcí načtených, připravil jsem si prezentaci, proč to děláme, jaké jsou naše vize. V té době byly extrémní ceny elektrické energie a dostupné dotace. To byly ty argumenty, proč jsme to chtěli dělat. Pak jsme diskusi dál rozvíjeli a rozebírali ty dvě nabídky. Řešili jsme odhad návratnosti, diskutovali jsme i daňové otázky, komunity, to znamená alokace elektřiny do bytů. Lidi to dostali de facto na talíři.

Související článek

Ocelové solární střechy: Novinka, která slibuje dlouhou životnost a energetickou účinnost

V sobotu skončil veletrh For Arch 2024, kde byla představena řada inovativních technologií. Redakci mimo jiné zaujala technologie, která kombinuje odolnost a dlouhou životnost ocelových ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.