Asociace: Zdražení energií ohrozí konkurenceschopnost skláren na světovém trhu

Zrušení státního příspěvku na energie a jejich skokové zdražení sníží konkurenceschopnost českých sklářských a keramických podniků na světovém trhu. Zároveň na sklářský a keramický průmysl stát uvaluje dodatečné náklady v době, kdy jsou firmy zasaženy ochlazením ekonomiky. Uvedla to Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR (ASKP) v tiskové zprávě. Její tajemník Marek Novák ČTK také sdělil, že firmy očekávají v letošním roce pokles tržeb a některé mohou i propouštět.
Firmy tak momentálně omezují výrobu a mohou i propouštět | zdroj: Freepik

„Výrobci skla a keramiky budou od začátku příštího roku zatíženi novými náklady v souvislosti s konsolidačním balíčkem a návrhy změn v souvislosti s regulovanými cenami energií v řádech minimálně desítek milionů na jednu středně velkou a velkou firmu. Toto ‚zrušení osvobození‘ a nárůst nákladů regulovaných složek vzdaluje české firmy od evropského trhu a z rozhodnutí vlády je znevýhodňuje jak v domácí, tak i v evropské soutěži,“ řekl Novák

Sklářský a keramický průmysl v Česku je přitom proexportně orientovaný. Do Evropské unie jde podle Nováka 70 procent produkce českého skla, keramiky a porcelánu. Některé z firem vyvážejí i 95 procent své produkce do celého světa. Přestože se firmy snaží ušetřit zaváděním inovativních postupů a úsporných režimů, a to hlavně ve výrobě, začíná být zajištění těchto záležitostí pomocí standardně dostupných nástrojů pro skláře a keramiky poměrně velkým problémem.

Podnikům se přitom podle dříve zveřejněné tiskové zprávy asociace v minulém roce poměrně dařilo, a i navzdory zvyšující se inflaci byly firmy schopné navýšit své tržby. Podle Nováka to bylo ale do značné míry dáno nárůstem cen výrobků, zdražováním dalších vstupů a právě podporou státu na energie.

Letos výrobci evidují v posledních měsících trend klesající poptávky po jejich výrobcích, a to napříč sklářskými a keramickými výrobními obory. Asociace prozatím nemá k dispozici čísla k vývoji produkce, uvedla ale, že pokles je znát od první poloviny letošního roku. Firmy tak momentálně omezují výrobu a mohou i propouštět. Podle ASPK sklářské a keramické firmy zaměstnávají desítky tisíc lidí a často v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Složitá situace byla například v porcelánce Thun 1794, která se s ohledem na pokles zakázek rozhodla uzavřít výrobní závod v Klášterci nad Ohří a převést výrobu do ostatních závodů.

V rámci konsolidačního balíčku vláda zruší stávající daňové osvobození u mineralogických procesů. Energetický regulační úřad (ERÚ) pro příští rok navrhl výrazné zvýšení regulované složky energií, která se na konečné ceně energií podílí v desítkách procent. Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti by podle návrhu měla vzrůst meziročně o 71 procent. Ještě výrazněji stoupne pro velké odběratele, na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. Definitivní podobu regulované složky cen energií představí ERÚ koncem listopadu.

Související článek

Indičtí vědci navrhují nové využití pro vysloužilé solární panely

Recyklace fotovoltaických panelů je jednodušší, než si myslíte. Díky předem zaplaceným recyklačním poplatkům mohou majitelé menších solárních elektráren odevzdat své vysloužilé panely zdarma do sběrných ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.