Německá Lausitz Energie ovládaná Křetínského EPH kupuje firmu FVE Holding

Německá společnost Lausitz Energie Verwaltungs, kde nadpoloviční většinu vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a zbylou část skupina PPF Investments, kupuje od skupiny J&T energetickou firmu FVE Holding.
Ilustrační obrázek | zdroj: Unsplash

Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít v oblasti výroby a prodeje elektrické energie. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,“ uvedl úřad. O spojení firem rozhodne v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tak vydá do 20 dnů.

Německá společnost Lausitz Energie (LEAG) se zabývá těžbou uhlí a výrobou elektřiny. LEAG je součástí skupiny EPH podnikatele Daniela Křetínského, podíl v ní má i PPF Investments a podle informací na svém webu je největší energetickou společností ve východním Německu. Letos v červnu oznámila, že plánuje na východě Německa vybudování systému pro skladování obnovitelné energie za 200 milionů eur, tedy asi 4,8 miliardy korun.

Společnost FVE Holding byla podle údajů v obchodním rejstříku založena v dubnu 2022 a jejím majitelem je společnost J&T IB and Capital Markets. V databázi skutečných majitelů jsou uvedení Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič. Podle výroční zprávy za rok 2022, zveřejněné ve Sbírce listin, vlastní holding pět firem, které se převážně zabývají provozem fotovoltaických elektráren: FVE Čejkovice, FVE Napajedla, FVE Němčice, FVE Slušovice a J&T Recycle. Podle účetní závěrky za loňský rok skončila firma 137 milionů korun ve ztrátě.

Související článek

Revoluce v úsporách energie: EPC projekty v Česku přesáhly 2 miliardy korun a zájem stále roste

Energetické služby se zaručenou úsporou (EPC) zažívají v České republice výrazný růst. Tento inovativní model, umožňující financování energetických úspor prostřednictvím postupného splácení z dosažených úspor, ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.