7 tipů, jak vybrat firmu pro instalaci tepelného čerpadla. Na co si dát pozor?

Instalaci tepelného čerpadla bychom měli svěřit odborné firmě. Nejen kvůli záruční době, ale i pro náš klid, že instalace byla provedena profesionálně. Jak vybrat firmu pro zapojení čerpadla? Podle jakých znaků poznáte kvalitního dodavatele?
Ilustrační foto | zdroj: Getty Images

Na co se zaměřit při výběru firmy?

Montážní firma garantuje, že systém vytápění bude fungovat tak, jak by měl. Na trhu ovšem můžete narazit na firmy, které s instalací nemají dostatek zkušeností nebo nemají řádně proškolené zaměstnance. Při výběru firmy se proto řiďte těmito kritérii:

1. Montážní firma vám pomůže s výběrem TČ

Pro vybrání správného typu, modelu a výkonu tepelného čerpadla je nezbytné, aby montážní firma společně s vámi zhodnotila tepelné ztráty, stav otopné soustavy, spotřebu teplé vody v domácnosti i vaše očekávání.

2. Montážní firma navrhne efektivní řešení

Odborný pracovník by vám měl detailně vysvětlit, jaká doporučuje řešení a jak proběhne realizace zakázky. Měl by vám zodpovědět technické dotazy, poskytnout dokumentaci k navrhovanému tepelnému čerpadlu, představit účinnost systému a posoudit případné energetické a finanční úspory.

3. Montážní firma garantuje kvalitu systému

Odborná firma by se měla zaměřit u tepelných čerpadel na poměr kvality a ceny. Měla by s vámi probrat výhody a nevýhody levnějších tepelných čerpadel i dražších systémů. Zároveň by měla nabízet tepelná čerpadla pouze od renomovaných značek, u kterých si je jista spolehlivostí, dlouhou životností a dostupností náhradních dílů.

4. Montážní firma může doložit certifikáty

Odborná firma může doložit certifikáty, které dokumentují, že zaměstnanci firmy absolvovali školení u výrobce tepelného čerpadla a disponují potřebnými znalostmi pro jeho instalaci a uvedení do provozu. Ujistěte se, že jsou tyto certifikáty platné.

5. Montážní firma má doložitelné reference

Jedním z dalších ukazatelů je historie firmy a její reference. Zavedená firma s rozsáhlou praxí by měla doložit reference od spokojených klientů. Prozkoumejte webové stránky firmy s referencemi klientů, vyhledejte hodnocení na on line platformách (např. Google a Refsite) nebo kontaktujte lidi v diskuzních fórech, kteří mají zkušenosti s danou firmou.

6. Montážní firma má potřebnou kvalifikaci

Při výběru montážní firmy pro instalaci tepelného čerpadla dbejte na:

  • Profesní kvalifikaci:

Hledejte označení „Profesní kvalifikace dle § 10d zákona č. 406/2000 Sb. – kvalifikace 26-074-M“. Tato kvalifikace je nezbytná pro instalaci tepelných čerpadel podporovaných dotačním programem.

  • Registraci v dotačním programu:

Zkontrolujte, zda má firma registraci v seznamu dodavatelů programu Nová zelená úsporám. Díky tomu mohou registrované firmy žádat o dotace.

  • Evidenci na Technické inspekci ČR:

Zjistěte, zda je firma v evidenci Technické inspekce ČR a ověřte si, že disponuje evidenčním číslem.

  • Kvalifikaci elektrikáře:

Elektrikář, který má zapojit elektroinstalaci tepelného čerpadla, musí splňovat nejen požadavky vyhlášky § 50, ale také projít přezkoušením na Technické inspekci ČR.

7. Montážní firma vás seznámí se servisem a zárukou

Firma by vám měla představit podmínky záruky a případně nabídnout delší záruční dobu nad zákonnou lhůtu 2 let. Solidní firma vám navrhne rozpis na pravidelnou údržbu tepelného čerpadla, která zahrnuje kontrolu funkčnosti, výměnu filtrů a další nezbytné úkony. Doporučí vám optimální interval pro údržbu a zajistí ji prostřednictvím svého servisního týmu, který je tu pro vás v případě poruchy nebo havárie.

V neposlední řadě se při výběru montážní firmy zaměřte i na pojištění společnosti. Pojištění chrání jak vás, tak i firmu v případě nečekaných událostí a zajišťuje finanční krytí pro nenadálé škody během instalace TČ nebo při úpadku firmy.

Zdroje:
https://bytoverekonstrukce.cz/jak-poznat-dobrou-instalacni-firmu-na-tepelne-cerpadlo/
https://energomonk.cz/jak-vybrat-firmu-pro-instalaci-tepelneho-cerpadla-nebo-fotovoltaiky/

Související článek

Vytápět klimatizací nebo tepelným čerpadlem? Správná volba ušetří tisíce korun

Letošní horké letní dny nám opět připomněly, jak důležité je mít doma spolehlivý systém chlazení, který ale také nabízí možnost efektivního vytápění v zimních měsících. ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.