Bezpečnější fotovoltaika? Norma bude specifikovat požadavky na požární bezpečnost

Jsou instalace fotovoltaiky bezpečné? Od 1. května je k dispozici nová norma, která řeší právě to, aby byly instalace v souladu s požadavky na bezpečnou instalaci. Jaký je pohled odborníků na tuto normu a je pro ně tato právní úprava dostatečná?
Ilustrační foto | zdroj: Getty Images

Dne 1. května 2004 vyšla předběžná norma ČSN P 73 0847 Požární bezpečnost staveb – Fotovoltaické (fotovoltaika) systémy. Vydáním této normy se v České republice specifikují dosud komplexně neřešené požadavky požární bezpečnosti při instalaci fotovoltaických systémů. „Norma byla 1. 5. 2024 vydána, tedy se jedná o platnou technickou normu, účinnost této normy je k 1. 6. 2024,“ upozorňuje Pavel Vojík, odborný rada ve společnosti Česká agentura pro standardizaci. Norma představuje souhrn požadavků na instalaci fotovoltaických systémů z hlediska podmínek požární bezpečnosti staveb, nikoliv z hlediska požadavků oboru elektro, statiky či ekonomiky provozu.

Norma ČSN P 73 0847 Požární bezpečnost staveb – Fotovoltaické (fotovoltaika) systémy stanovuje požadavky na fotovoltaické systémy z pohledu požární bezpečnosti staveb, a to v návaznosti na normy pro navrhování požární bezpečnosti staveb řady ČSN 73 08xx (pro změny staveb v souladu s ČSN 73 0834), které platí i pro instalace fotovoltaických systémů, a to bez ohledu na celkové instalované výkony fotovoltaických systémů. Dále pak stanovuje požadavky požární bezpečnosti pro navrhování nových staveb a změn stávajících staveb při instalacích a výstavbě fotovoltaiky a pro pozemní instalace fotovoltaických systémů.

Jde o předběžnou normu

Norma se ale může ještě do značné míry měnit: „Technická norma ČSN P 73 0847 Požární bezpečnost staveb – Fotovoltaické (fotovoltaika) systémy je označena jako předběžná. To signalizuje užití písmene P v jejím označení a tato skutečnost je uvedena také na titulní straně normy i v předmluvě. Znamená to, že norma je určena k ověření praxí. Text tedy ještě může po určitém období projít některými změnami. V současné době probíhá diskuse o znění této normy v rámci meziresortní pracovní skupiny k problematice elektromobility. O některých ustanoveních se tedy ještě povede odborná diskuse a je možné, že zkušenosti z praxe si vynutí určité změny. Právě proto ale status předběžně vydávaných norem existuje. Technická norma by totiž vždy měla zachycovat v praxi ověřené a platné postupy (best practices), což zejména u nových technologií jinak než praxí nejde ověřit,“ sdělila Solárnímu magazínu Česká agentura pro standardizaci.

Podmínky pro instalaci

Norma popisuje základní části fotovoltaických systémů a určuje podmínky, pro jejich instalaci z pohledu jejich umístění, zohledňuje materiálové provedení fotovoltaiky. Řeší instalace fotovoltaiky v budovách, na budovách a na volném prostranství. Jsou určeny podmínky pro mezní velikosti fotovoltaických polí a vzdálenosti mezi nimi. V normě jsou určeny požadavky pro úložiště elektrické energie, které jsou součástí fotovoltaických systémů. Pro zásah jednotek požární ochrany jsou stanoveny požadavky pro přístup hasičů k fotovoltaickým systémům a podmínky pro vypínání fotovoltaiky při požáru, včetně požadavků na bezpečnostní značení a označování jak zařízení, tak budov. Experti normu hodnotí kladně: „Za mě celkem krok dobrým směrem včetně vysvětlení a příkladů. Je tam jeden poznatek, a to vzdálenost 10 metrů mezi řadami panelů na zemi. Pokud chceme jít s trendem, využívat plochy na maximum a dávat konstrukce východ/západ, tak se často do deseti metrů nepůjde vejít. U jižní orientace s konstrukcí na dvě – tři řady panelů nad sebou je to v pohodě. Pokud je to ale východ-západ zády k sobě, tak se to do 10m tak akorát nevejde,“ konstatoval Pavel Vojík. Ve vztahu k budově, kde je fotovoltaický systém instalován, se určují požadavky z hlediska třídy reakce na oheň materiálů použitých na střechách, stěnách a konstrukcích. V návaznosti na ČSN 73 0848 jsou uvedeny požadavky na kabelové trasy. Norma v přílohách obsahuje více obrazových provedení fotovoltaiky podle požadavků z textu. Podmínky normy se vztahují jak ke stávajícím budovám, kam se FVE systémy dodatečně instalují, tak i podmínky pro projektování staveb nových.

Související článek

Na přebytku energie ze solárů se dá i vydělávat. Kdy je výhodnější prodávat a kdy ukládat?

Zejména ve dnech se silným slunečním zářením a nízkou spotřebou elektřiny produkují fotovoltaické systémy často tolik energie, že ji domácnost nezvládne sama využít. Existují v ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.