Vytápět klimatizací nebo tepelným čerpadlem? Správná volba ušetří tisíce korun

Letošní horké letní dny nám opět připomněly, jak důležité je mít doma spolehlivý systém chlazení, který ale také nabízí možnost efektivního vytápění v zimních měsících. Jde skutečně o alternativu ke klasickým způsobům vytápění, která může konkurovat propagovaným tepelným čerpadlům, přitom za mnohem nižší ceny?
Klimatizace určená k vytápění musí zajistit dokonalý komfort, a to i během odtávání | Zdroj: Daikin

Klimatizace v létě chladí, v zimě topí

Průměrné letní teploty rok od roku rostou a klimatizaci si pořizujeme stále častěji. Použít ji tedy nejen pro chlazení, ale i pro vytápění, se tak může zdát jako výhodné řešení. Jde ale o skutečně efektivní možnost? Dopředu si můžeme říci, že s klimatizací jako celkovým otopným systémem v bytě, nebo dokonce rodinném domě počítat nelze. Perfektně však zvládne velmi rychle vyhřívat jednu místnost, kdy dokonce nabízí velmi výhodný poměr ceny a výkonu, případně funguje jako doplněk jiné otopné soustavy.

Splitové klimatizace fungují podobně, jako tepelné čerpadlo

Takzvané splitové klimatizace, které se skládají ze dvou jednotek, mohou kromě chlazení místnosti také vytápět. Fungují na bázi tepelného čerpadla vzduch – vzduch a umožňují odvádět teplo zevnitř ven nebo naopak, podle toho, jak si to majitel přeje. Mezi vnější a vnitřní jednotkou klimatizace obíhá chladivo, které mění své skupenství v závislosti na teplotě a tlaku. Ven přiteče v kapalné podobě za velmi nízké teploty, přebere okolní vyšší teplotu, přemění se na plyn a proudí zpět do vnitřní jednotky. Tady přijaté teplo odevzdá a přemění se na zpět kapalinu, která bude dále kolovat. K tomuto cyklu dochází neustále, podle potřeby vytápět.

Elektřina slouží jen jako pohon klimatizace

Klimatizace (stejně jako tepelné čerpadlo) je poháněná elektřinou, ale její provoz vyjde poměrně levně. Na rozdíl například od přímotopů nebo elektrokotle elektřinou přímo netopí, ta slouží pouze pro pohon zařízení, které teplo získává z okolního prostředí. Zatímco u elektrokotle je poměr spotřebované kilowatty k vyrobenému množství tepla 1:1, tepelné čerpadlo se stejným vstupem vyrobí tepla trojnásobek.

Náběh klimatizace je během půl minuty

Vytápění pomocí klimatizace je opravdu bleskové. Po zapnutí tlačítka se nejprve začne zahřívat výparník, a to vždy na vyšší teplotu, než je v místnosti nastavena (při 20 stupních se výparník nahřívá na 30). Proces trvá zhruba půl minuty, poté začne zařízení vpouštět do prostoru teplý vzduch. Proto jde o skvělé řešení všude tam, kde je teplo potřeba okamžitě.

Nevýhody klimatizací

Zatímco tepelné čerpadlo vystačí s péčí dvakrát ročně, klimatizaci je třeba pravidelně čistit. Protože vzduch nejen chladí, ale i čistí, na filtrech se zachytávají prachové částice a bakterie a bez potřebné opakované údržby hrozí jejich roznesení po celé domácnosti. Zanesené filtry také snižují efektivitu systému, což zvyšuje náklady na pohon klimatizace.

Tepelné čerpadlo je dražší

Velkou předností klimatizací oproti tepelným čerpadlům je také jejich pořizovací cena: poměr je desetitisíce vůči statisícům. Klimatizace funguje lokálně, není tedy třeba žádných rozvodů, ani radiátorů, jde zároveň o topné těleso. Ceny jednotlivých modelů se přitom liší v závislosti na výkonu klimatizace, energetické třídě, její hlučnosti a výrobci. Rozdíl mezi energetickou třídou A+++ a A+ činí zhruba 20 000 korun. Připomeňme, že na veškerá tepelná čerpadla typu vzduch – vzduch, tedy i na splitové klimatizace na této bázi, lze čerpat dotace Nová zelená úsporám.

Rozdíly ve vhodnosti umístění čerpadla a klimatizace

Zatímco tepelné čerpadlo, které umí nejenom topit a chladit, ale díky kabeláži po celém domě také ohřívat vodu, představuje pro domácnost komplexní řešení, klimatizace je vhodná spíše jako doplněk jiného otopného systému. Pro vytápění v různých místnostech je třeba do každé z nich instalovat jednu jednotku, což celkovou cenu výrazně navýší. Uvažovat o ní lze i v případě pasivního a nízkoenergetického domu. Ve starší nemovitosti pak může plnit funkci doplňkového topení, které stávající soustavu posiluje. Pokud by se v takovém objektu dimenzovala klimatizace pro celkové vytápění, náklady by se pohybovaly stejně jako u klasického tepelného čerpadla. To přitom představuje řešení dlouhodobější, trvalejší a do budoucna variabilnější.

Zdroj: Daikin.eu, M-klima.cz

Související článek

Nejlepší reklamou je spokojený zákazník. Refsite sbírá ověřené reference na tepelná čerpadla a fotovoltaiku

Petr Kotek je zakladatel respektovaného portálu, který pomáhá vybrat ověřené instalační firmy. Myšlenka pomáhat lidem vykrystalizovala, když na tuzemském trhu začalo parazitovat vysoké procento nekvalitních ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.