Snazší pravidla zpřístupňují solární energii pro obce i menší podniky

Solární energie se stává stále důležitější součástí energetického mixu nejen ve světě, ale i v České republice. Integrace solárních panelů do městské infrastruktury nabízí mnoho výhod, ale také přináší určité výzvy.
Solární panely na komerčních budovách | Zdroj: Getty Images

Zájem firem o fotovoltaiku pomalu stoupá

Jednou z nejběžnějších forem využití solární energie je instalace solárních panelů na střechy rodinných domů a bytových domů. Počet solárních elektráren v České republice od roku 2022 výrazně vzrostl, což ukazuje na rostoucí zájem domácností o tuto technologii. Další kapitolou, jíž je třeba všemožně podporovat jsou solární panely na střechách kancelářských budov, obchodních center a průmyslových objektů, jež mohou firmám významně snížit náklady na energii a přispět k udržitelnosti podnikání.

Fotovoltaika integrovaná do moderních budov

Zajímavou možností jsou solární panely integrované do fasád budov, které mohou nejen vyrábět elektřinu, ale také přispět k estetickému vzhledu budovy. Tento přístup je stále populárnější v moderní architektuře. Instalace těchto panelů v parcích a na veřejných prostranstvích například formou plotů může přispět k výrobě čisté energie a zároveň poskytovat stín a ochranu před nepříznivým počasím.

Administrativní překážky pro solární panely

I když se legislativa v České republice postupně zjednodušuje, stále existují administrativní překážky, které mohou zpomalit instalaci solárních panelů. Například schvalovací proces pro menší zdroje byl zjednodušen, avšak pro větší instalace stále platí komplikovanější předpisy. Připojení nových solárních elektráren k distribuční síti vyžaduje investice do posílení sítí a modernizace infrastruktury. To může být náročné jak finančně, tak časově. A i když ceny solárních panelů klesají, počáteční investice do instalace může být pro některé domácnosti a firmy stále vysoká. Finanční podpora a dotace mohou hrát zásadní roli v podpoře rozvoje solární energie.

Integrace solární energie do městské infrastruktury

V České republice se nabízí mnoho příležitostí pro udržitelný rozvoj a snížení závislosti na fosilních palivech. Přestože existují určité výzvy, postupné zjednodušování legislativy a technologický pokrok mohou přispět k širšímu využití solární energie v městských oblastech. Budoucnost solární energie v České republice tak vypadá slibně, a to jak z hlediska technologického, tak i ekonomického. Integrace solární energie do městské infrastruktury v České republice je podporována řadou legislativních opatření, která mají za cíl usnadnit a urychlit rozvoj obnovitelných zdrojů energie. V posledních letech došlo k několika významným změnám v legislativě, které mají přímý dopad na instalaci a provoz solárních panelů.

Úprava zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

Jednou z klíčových legislativních změn je novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která byla schválena v roce 2024. Tato novela legislativně zakotvuje rozvoj agrovoltaiky, což je kombinace solární energetiky a zemědělství. S ohledem na zmiňovanou novelu zákona mohou naši zemědělci využívat půdu kterou obhospodařují daleko efektivněji – pro pěstování plodin i pro výrobu elektřiny pomocí sluneční energie. Tento krok umožňuje efektivnější využití zemědělské půdy a podporuje udržitelný rozvoj.

Novela zákona Lex OZE II

Další významnou legislativní změnou je novela zákona Lex OZE II, která byla schválena na konci roku 2023 a vstoupila v platnost v červenci 2024. Tato novela umožňuje sdílení elektřiny mezi různými místy v České republice, což otevírá nové možnosti pro komunitní energetiku. Ta potom dává možnost skupinám obyvatel, obcím a různým komunitám společně produkovat a sdílet elektřinu z obnovitelných zdrojů, například ze solárních panelů. Tento zákon zavádí koncepty „aktivního zákazníka“ a „energetického společenství“, které umožňují efektivnější využití a správu zdrojů energie.

Zjednodušení povolovacích procesů

Vláda České republiky také pracuje na zjednodušení povolovacích procesů pro instalaci solárních panelů. Změna zákona, schválená v roce 2024, umožňuje domácnostem a firmám postavit větší solární elektrárny bez nutnosti získávat povolení a licenci od Energetického regulačního úřadu. Tento krok výrazně zjednodušuje a urychluje proces instalace solárních panelů, což může vést k rychlejšímu rozvoji solární energetiky v České republice.

Podpora a dotace

Kromě legislativních změn existují také různé formy finanční podpory a dotací, které mají za cíl podpořit rozvoj solární energetiky. Programy jako Nová zelená úsporám poskytují finanční prostředky na instalaci solárních panelů pro domácnosti a firmy. Tyto dotace mohou pokrýt významnou část nákladů na instalaci, což činí solární energii dostupnější pro širší veřejnost.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz měst a obcí ČR a Schlieger

Související článek

Proč se vyplatí komerční bateriové úložiště?

V posledních letech se komerční bateriová úložiště stávají stále častějším tématem diskusí. Průmyslové, obchodní a zemědělské společnosti s nimi mohou optimalizovat svou vlastní spotřebu a ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.