O sdílení elektřiny je velký zájem, nejvíce o užívání sám se sebou

Elektroenergetické datové centrum zaznamenalo téměř osm tisíc registrací pro sdílení elektřiny mezi více odběrnými místy. Podmínkou je instalace chytrého elektroměru. EDC očekává, že plný provoz s novými možnostmi, jako je akumulace a flexibilita, začne v roce 2026.
Elektřinu je možné sdílet mezi odběrnými místy. Zdroj: Pixabay

Sdílení elektřiny mezi vlastními nemovitostmi

Největší zájem je podle Elektroenergetického datového centra (EDC) o sdílení v rámci jedné nebo více vlastních nemovitostí. Tento režim sdílení představoval v srpnu konkrétně 46 procent všech uzavřených smluv. Samotnému zahájení sdílení předchází proces registrace a uzavření smlouvy s EDC, ověření na straně distributora, případně instalace průběhového elektroměru. Na konci srpna bylo připraveno ke sdílení již více než 1300 subjektů, kteří se zaregistrovali už začátkem měsíce a celým tímto procesem prošli bez většího zdržení. V září se předpokládají první nižší objemy sdílené elektřiny.

Co je to sdílení elektřiny „sám sobě“

Tato situace nastane tehdy, pokud má zákazník více odběrných míst, kdy na jednom vyrábí a na druhém se zdržuje. Typicky jde o zákazníka, který bydlí například v bytě a přitom má chalupu. Na chalupě může vyrábět elektřinu i přes týden, kdy žije ve svém městském bytě. Tuto venku vyrobenou elektřinu pak může spotřebovávat v domově. Pro takový typ sdílení je třeba registrovat se na EDC. To od spuštění svého provozu hlásí celkem 7896 registrací, 4414 výroben a více než 13 000 vyřízených dotazů zájemců o sdílení a reálné sdílení elektřiny očekává EDC v průběhu září. Z těchto téměř osmi tisíc subjektů registrovaných do portálu EDC prošlo během srpna celým procesem až k uzavření smlouvy již více než pět tisíc účastníků. Mezi nimi jsou téměř dva tisíce takzvaných skupin sdílení, dále pak aktivní zákazníci a bytové domy. V případě energetických společenství je administrativní proces náročnější, nárůst počtu sdílejících v této kategorii se proto očekává později.

Chytrý elektroměr je nutný pro sdílení elektřiny

Kromě již zmíněné registrace je důležitou podmínkou také instalace chytrého elektroměru, který umožňuje průběhové měření, jehož výsledky jsou dostupné online na dálku. Tento elektroměr instalují distributoři, a u nich je třeba také o výměnu za stávající zařízení, které měří pouze celkovou spotřebu, zažádat. Elektroměr zdarma vyměňují provozovatelé distribučních soustav – ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce na základě zprávy od EDC o registraci spotřebitele na jejich distribučním území. Z celkových 612 žádostí o nový elektroměr se distributorům v srpnu podařilo výměnu zrealizovat přibližně u dvou třetin. V ostatních případech se technici setkali s překážkami, které jim instalaci chytrého elektroměru znemožnily.

Problémy bránící instalaci chytrých elektroměrů
Jako nejčastější komplikace distributoři uvádějí ponechaný krycí plech v elektroměrovém rozvaděči, jeho nesprávné zapojení nebo nevhodný hlavní jistič a průřezy vodičů. „Je zapotřebí upozornit, že elektroměrové rozvaděče jsou ve vlastnictví majitelů nemovitostí a distributor není oprávněn zasahovat do elektroinstalace cizího majetku. Jejich případnou úpravu musí zajistit odborná instalační firma na základě žádosti majitele,“ uvedl Marian Rusko, předseda Rady Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností, a dodal: „Aktuálně evidujeme dalších téměř 2300 účastníků, které v následujících týdnech čeká osázení chytrým měřením.“

Budoucnost sdílení elektřiny čeká akumulace a flexibilita

EDC aktuálně funguje v tzv. dočasném řešení. To umožňuje sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky mezi aktivními zákazníky, výrobci elektřiny a v rámci energetických společenství. V roce 2026 se už počítá se zahájením plného provozu, jenž nabídne nové možnosti sdílení elektřiny a současně rozšíří funkce EDC do dalších oblastí moderní energetiky, jako jsou akumulace, flexibilita nebo agregace. Úprava spotřeby podle ceny elektřiny na trhu či nabídka služby agregace flexibility pro zajištění rovnováhy přenosové soustavy v budoucnu umožní lidem a firmám další snížení účtů za elektřinu.

Zkušenosti žadatelů s registrací na EDC

Unie komunitní energetiky uspořádala diskusi s žadateli o sdílení elektřiny. Podle nich samotná registrace v EDC proběhla až překvapivě rychle. Centrum prý zdaleka nevyužívá maximální lhůty, a pokud žadatel vše splní a doloží, registraci zbytečně neprotahuje. Obecně se účastníci pracovní skupiny shodli, že EDC funguje dobře a nezaznamenali, že by v některém aspektu zásadně selhalo. Na stranu druhou si ale členové všímají ne zcela přívětivého uživatelského prostředí. Poukazovali například na nepřehlednost, absenci automatického vyplňování a na potřebu vlastního pojmenování jednotlivých EAN pro lepší orientaci ve skupinách.

První postřehy z pilotního projektu sdílení elektřiny

Své zkušenosti začal sdílet Daniel Ullmann z Energetické komise obce Brumovice: „Prozatím se jedná o pilotní zkušební provoz. Do sdílení je zapojena 1 EAN dodavatele a tři EAN odběratelů. Díky tomu, že za sebou máme první zářijový slunný týden s rekordními teplotami, výkon fotovoltaiky byl tak 85 %. Navíc díky vedru, které panovalo, jsem doma také chladil, takže celotýdenní dodávka elektrické energie nebyla nic moc. Celková dodávka do sítě byla 104 kWh. Celková spotřeba elektrické energie na ČOV byla 1690 kWh. Nasdílená energie byla 96 kWh, což činilo přibližně 6 % potřebné energie. Naše obec nakupuje elektrickou energii za spotové ceny, takže celá úspora dělala jen 165,53 Kč.“

Zdroj:

https://www.edc-cr.cz/pro-verejnost/aktuality/tiskove-zpravy/v-cr-se-za-prvni-mesic-prihlasilo-ke-sdileni-elektriny-temer-8000-zajemcu/

https://www.uken.cz/blog/prvni-poznatky-clenu-uken-se-sdilenim-elektriny-a-funkcnosti-edc

Související článek

Pražská energetika kupuje SolidSun, který vyloučili z Cechu

Nejen dodavatel elektřiny, u Pražské energetiky si lze objednat také fotovoltaiku. Společnost nyní koupila velkého hráče, který působí v oblasti fotovoltaických elektráren, a to firmu ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.