Solární panely a moderní stavby: Povede tudy cesta k energetické samostatnosti i úsporám?

S rostoucím důrazem na udržitelnost a ekologická řešení se solární technologie integrují do stavebních projektů, což přináší uživatelům i obcím nejen estetické, ale i ekonomické výhody. České projekty v tomto ohledu za světem v ničem nezaostávají.
Powerhouse Brattørkaia v Trondheimu, Norsko | Foto: Ivar Kvaal

Solární energie v české architektuře

Také v České republice se solární panely čím dál tím častěji stávají samozřejmou součástí moderních budov. Architekti a stavebníci hledají inovativní způsoby, jak tyto prvky efektivně začlenit do svých návrhů. Například v Praze se nachází několik objektů, které účinně využívají solární energii k pokrytí většiny svých energetických potřeb. Jedním z příkladů je budova Národní technické knihovny, která využívá solární panely k výrobě elektřiny a ohřevu vody. Dalším příkladem je plánovaný projekt Chytré Líchy v Brně, jenž kombinuje solární panely s moderními stavebními materiály a technologiemi. Tento projekt ukazuje, jak lze solární energii integrovat do městské zástavby, a přitom zachovat estetický vzhled budov.

Ekonomické a ekologické výhody

Solární energie nabízí významné úspory na nákladech za elektřinu. Například instalace solárních panelů na rodinném domě dokáže snížit energetické náklady domácnosti až o 70 %. Kromě toho, přebytečná energie může být prodávána zpět do sítě, což přináší další finanční výhody. Také legislativa hraje nezanedbatelnou roli v podpoře solární energie. Evropské směrnice vyžadují, aby nové budovy splňovaly určité energetické standardy, což motivuje k ještě větším investicím do solární technologie. 

Příklady využití solární energie ze světa

Ve světě nalezneme mnoho inspirativních příkladů využití solární energie v architektuře. Asi nejvýraznějším příkladem je Apple Park v Kalifornii, jenž je jedním z největších solárních projektů na světě. Tento impozantní komplex využívá solární panely k výrobě více než 16 megawattů energie, což pokrývá většinu energetických potřeb budovy. V Norsku se nachází další fascinující projekt – energeticky soběstačná budova Powerhouse Brattørkaia, která vyprodukuje dvakrát více energie, než sama spotřebuje. Tato budova nejenže pokrývá své vlastní energetické potřeby, ale přebytečnou energii sdílí s okolními objekty, čímž ukazuje budoucí možnou cestu pro udržitelnou městskou architekturu. A v Kalifornii je dokonce od roku 2020 povinné, aby všechny nové domy měly solární panely. Tento krok má za cíl snížit emise skleníkových plynů a podpořit využívání obnovitelných zdrojů energie.

Budoucnost solární energie v architektuře

Je nepochybné, že s ohledem na vývoj společnosti se budoucnost solární energie jeví velice slibně. S technologickým pokrokem a klesajícími náklady na panely se dá očekávat, že stále více budov bude tuto obnovitelnou energii využívat. Architekti a stavebníci už dnes hledají další a další způsoby, jak integrovat udržitelné technologie do svých projektů, což doufejme přinese nejen ekologickou úlevu, ale i ekonomické úspory.

Zdroje: https://www.chytrelichy.cz/,

https://www.techlib.cz/cs/,

https://www.snohetta.com/projects/powerhouse-brattorkaia

Související článek

Elektrárna svépomocí. Český kutil provozuje čtyři vlastní ostrovní systémy

Češi jsou známí svou zručností a láskou k moderním technologiím, což se projevuje i v oblasti fotovoltaiky. Pan Michal je příkladem kutila, který si sám ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.