Firmy mohou výrazně ušetřit na elektřině: Fotovoltaika bez vlastní investice přináší dlouhodobé výhody

Energetický trh se rychle rozvíjí a firmy hledají způsoby, jak snížit své náklady na elektřinu. Kromě smluv s dodavateli a instalace fotovoltaiky na střechy budov se stále častěji využívají tzv. PPA kontrakty, které umožňují získat elektřinu za výhodné ceny.
Pavel Rek, ředitel divize energetických řešení Tedom energie | Zdroj: Tedom

Takzvané PPA kontrakty (Power Purchase Agreement) se v současné době rozvíjejí hlavně v Německu a Španělsku, ale lze očekávat, že stále častěji budou řešené také u nás. O tom, jak je v této oblasti činná společnost Tedom jsme hovořili s Pavlem Rekem, ředitelem divize energetických řešení Tedom energie.

Co jsou to PPA kontrakty? Kdo je uzavírá?

Pro klienty tento stav nazýváme jako „provozní model“,  to proto, že jim zařízení nejen dodáme, ale také provozujeme. Provozní model je tedy situace, kdy dodavatel fotovoltaického řešení – v našem případě Tedom – bere investici od výstavby a následného provozování fotovoltaiky na sebe a zákazníkovi garantuje výhodnější cenu ekologicky šetrné, zelené elektřiny typicky na 20 let dopředu. Zákazník pak poskytuje svůj pozemek nebo budovu.

Jaké jsou hlavní výhody PPA kontraktů pro firmy, které nechtějí samy instalovat fotovoltaiku?

Nejenom domácnosti ale i firmy si chtějí snížit své účty za energie a jsou to právě firemní instalace, které se v tomto roce realizují nejčastěji. Pokud si nechtějí firmy instalovat fotovoltaiku samy, zajišťovat si dodavatele, vyřizovat veškeré administrativní náležitosti a shánět financování záměru, pak mají možnost získat výhodné ceny elektřiny prostřednictvím tohoto výše popisovaného PPA kontraktu. Tehdy se s dodavatelem fotovoltaiky domluví na ceně elektřiny na určité období a poskytnou prostor, na kterém se fotovoltaika vybuduje.

Jak si mohou touto formou firmy pomoci?

Garantovaná cena bude pro ně výhodnější než tržní. Zákazník pak především ušetří za distribuční poplatky v ceně elektřiny, protože při čerpání energie ze zařízení ve svém areálu nepoužívá veřejnou síť. Očekáváme, že distribuční poplatky v budoucnu rychle a výrazně porostou, takže úspora na nich bude čím dál tím větší. Další nespornou výhodou je fixace až na dobu dvaceti let, po kterou je zákazník chráněný proti tržním výkyvům v případě globálních i jiných krizí. Díky předvídatelným výdajům pak také může také lépe plánovat.

Jaké jsou aktivity Tedom v této oblasti?

Tedom je schopen dodat zákazníkovi komplexní řešení od prvotní analýzy situace, návrhu řešení, následnou realizaci, spuštění zařízení a jeho provoz a údržbu po celou dobu smluvního kontraktu. Dlouhodobě spolupracuje s ověřenými partnery, a tím ušetří klientům spoustu starostí. Aktuálně se zaměřujeme na středně velké i velké firmy. Většina hráčů na trhu doteď poskytovala provozní model pouze velkým projektům nad 1 MW výkonu. My to dokážeme už od 50 KWp instalovaného výkonu.

Zdroj: https://tedomenergie.cz/

Související článek

Seznam rizikových solárních firem: Kdo je na černé listině Refsite?

Chcete si objednat instalaci fotovoltaiky, ale nevíte, kterému dodavateli můžete důvěřovat? Seznam rizikových firem vám pomůže odhalit neseriózní dodavatele a vyhnout se tak potenciálním problémům ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.