Fotovoltaika vám může pokrýt až 90 % energetické spotřeby

Energetická soběstačnost byla jedním z témat stavebního veletrhu For Arch, který se uskutečnil v pražských Letňanech, kde se tento týden sešli přední odborníci na fotovoltaiku. Jak dosáhnout co nejlepších výsledků v rámci energetické spotřeby? Odpovědi jsme získali přímo na místě od špiček svého oboru.
Fotovoltaické panely je vždy dobré udržovat | Foto: Getty Images

Jednou z důležitých součástí, na kterou je třeba myslet u fotovoltaiky, je řízený ohřev vody, který má velký podíl z celkové spotřeby domácnosti, respektive druhý největší hned po vytápění. Aby byla spotřeba co nejnižší, musí tomu domácnosti přizpůsobit otopnou soustavu a správně navrhnout fotovoltaickou elektrárnu.

Jak je to u rodinných domů?

„Pokud bychom měli rodinný dům s jižní orientací, ve kterém bydlí dvojice lidí s roční spotřebou 2,4 MWh, postačí fotovoltaika o výkonu 5,46 kWp s kapacitou baterie 10,65 kWh. Fotovoltaika tak pokryje spotřebiče jako myčka, pračka, sušička, velký pultový mrazák, varná deska, přímotop a elektrický bojler,“ řekl Petr Pešek, odborník na fotovoltaiku ze společnosti Pešek & Mudra solární systémy. Pokrytí spotřeby může dosáhnout až 90 % a cena po odečtení dotace se pohybuje v rozmezí dvou set dvaceti tisíc korun.

První příklad se vztahoval k nejmenšímu modelu fotovoltaické elektrárny v praxi, kterou společnost nabízí, největší model pokryje téměř polovinu spotřeby, a to 44 %. „Uvedu další příklad, máme-li pětičlennou rodinu s roční spotřebou domácnosti 23,2 MWh, instalace fotovoltaiky o výkonu 9,1 kWp s kapacitou baterie 14,2 kWh pokryje bazén, tepelné čerpadlo, vířivku, mrazák, dokonce i tři lednice. A jako tomu bylo u předchozího příkladu, tak samozřejmě pračku, sušičku, varnou desku,“ doplnil Petr Pešek k rodinnému domu s jižní orientací. Cena po odečtení dotace se pohybuje v rozmezí tří set padesáti tisíc korun.

Fotovoltaika dosahuje nejlepších výsledků primárně v létě, kdy je sluneční výkon nejvyšší, jak je tomu ale v zimním období? „V tomto případě lidem doporučuji mít ambivalentní zdroj. Já mám například krbovou vložku, ale může to být třeba peletový nebo plynový kotel. Může to být klidně elektrická energie nakoupená z distribuční sítě,“ poradil Pešek.

„Když máte ale hodně malou spotřebu nebo nemáte letní spotřebu, tím myslím, když přes léto opouštíte Česko, tak fotovoltaika pro rodinný dům ztrácí trošku smysl. Češi jsou ale především domečkáři a chataři, a pro tuto skupinu lidí je to určitě zajímavá věc,“ nadhodil Pešek, který má stejný základ.

Jak je to s firmami?

Co se týče firem, i zde vidí jeden z největších českých odborníků na fotovoltaiku smysl. Ze své praxe zmínil firmu s manipulační technikou, kde stavil 50kW elektrárnu, která přináší velmi zajímavé výsledky, a tedy až 94% nezávislost. „Strašně ale záleží na tom profilu té spotřeby,“zdůraznil Pešek, protože u každé stavby jde o individuální záležitost. Kromě toho se fotovoltaika vyplatí také firmám v případě, když potřebuje pokrýt kritické infrastruktury proti výpadku proudu. Zrealizovat ji jde v kancelářích, výrobních areálech i obecních budovách.

Zdroj: https://www.pesekmudra.cz/realizace-fotovoltaickych-elektraren/

Související článek

Seznam rizikových solárních firem: Kdo je na černé listině Refsite?

Chcete si objednat instalaci fotovoltaiky, ale nevíte, kterému dodavateli můžete důvěřovat? Seznam rizikových firem vám pomůže odhalit neseriózní dodavatele a vyhnout se tak potenciálním problémům ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.