Solární gigant na Opavsku: U Jakartovic se plánuje park s výkonem 230 MW

Velkým instalacím na zelené louce se v poslední době příliš nedaří. Pokud nějaký investor oznámí, že ji chce vybudovat, zvedne se veřejné mínění a záměr často skončí. Nyní by však měla opravdu velká solární elektrárna vzniknout v obci Jakartovice na Opavsku.
V Česku by měla vzniknout obří solární elektrárna. | Zdroj: P&BQI ENERGY

Největší solární park v Česku

U obce Jakartovice na Opavsku by v budoucnu měl vzniknout největší solární park v Česku. Jeho výkon bude 230 MW a fotovoltaika s potřebným zázemím by zde měla zabrat plochu dvou kilometrů čtverečních, což je přibližně rozloha 280 fotbalových hřišť. Pro srovnání, největší provozované solární parky mají výkon maximálně 35 MW. V současné době se posuzuje vliv záměru na životní prostředí. Pokud vše dobře dopadne, ostravská společnost P&BQI Energy by chtěla park zprovoznit v roce 2027.

Dva fotovoltaické systémy

Projekt zahrnuje dva fotovoltaické systémy – první bude v katastrálním území Hořejší Kunčice s celkovým rezervovaným výkonem 133,7 MW a má být připojen do rozvodny Horní Životice s termínem realizace do 48 měsíců. Druhý systém bude v katastrálním území Medlice u Budišova nad Budišovkou s celkovým rezervovaným výkonem 65,9 MW a plánovaným termínem připojení do distribuční sítě na přelomu roku 2027 a 2028.

Smlouva o spolupráci a levnější elektřina

Společnost P&BQI ENERGY uzavřela s majitelem pozemků smlouvu o pronájmu pozemku o celkové výměře 200 hektarů na dobu 30 let. V současnosti chce firma uzavřít smlouvu s obcí Jakartovice o spolupráci, ve které nabízí zajištění dlouhodobě levnější dodávky elektrické energie, účast v energetickém společenství a sdílení vyrobené elektřiny dalšími zájemci na území obce a v jejím okolí, a také finanční příspěvek obci.

Význam velkých solárních parků

Velké solární parky byly typické hlavně pro období prvního solárního boomu v letech 2009–2010, kdy byla výstavba těchto parků díky garantované výkupní ceně elektřiny nesmírně lukrativní. Solární panely však byly častokrát umísťovány na kvalitní zemědělské půdě, což vyvolalo odpor veřejnosti. Ale i dnes, pokud chceme přejít na bezemisní výrobu elektřiny, velkým solárním parkům se nevyhneme. Jde však o pečlivý výběr lokality, kde budou postaveny a nalezení kompromisu, jenž uspokojí obě strany. Odborníci, jako například Jan Krčmář ze Solární asociace, dlouhodobě upozorňují na potřebu podpory výstavby velkých solárních zdrojů.

Státní podpora velkým fotovoltaikám

Stát si uvědomuje důležitost velkých instalací a jejich výstavbu podporuje. Díky novému zákonu o urychlení využívání obnovitelných zdrojů energie by měly vzniknout tzv. akcelerační zóny, kde bude snadnější výstavba solárních parků. V těchto zónách budou projekty pro využití energie z obnovitelných zdrojů povolovány ve zjednodušeném režimu.

Uspokojivé řešení povolování

Zóny budou vymezeny nejprve pro výrobny elektřiny využívající energii slunečního záření a větru, protože u těchto technologií se předpokládá největší nárůst instalovaného výkonu do roku 2030. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že díky akceleračním zónám budou hlavní problémy s povolováním vyřešeny ještě před tím, než se firmy a obce dohodnou na umístění větrných nebo fotovoltaických elektráren v konkrétním místě. Délka schvalování projektů by tak neměla přesahovat více než jeden rok. Tyto zóny napomohou také investorům, kteří budou jasně vědět, kde bude mít jejich návrh zelenou.

Zdroj: pbqienergy.cz, Ministerstvo životního prostředí

Související článek

Solární panely a moderní stavby: Povede tudy cesta k energetické samostatnosti i úsporám?

S rostoucím důrazem na udržitelnost a ekologická řešení se solární technologie integrují do stavebních projektů, což přináší uživatelům i obcím nejen estetické, ale i ekonomické ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.