Fotovoltaika: Vize firemních investorů jsou obrovské, ale realita bývá jiná, říká projektový lídr Tomáš Vařecha ze společnosti Memodo

Projektová divize PEAKPLAN, jejímž lídrem je Tomáš Vařecha, se specializuje na fotovoltaické instalace, a to od plánování až po jejich realizaci, aby se maximálně optimalizovala výroba. Cílem projektové divize je poskytnout takové služby, které vyhoví i nejnáročnějším klientům, například těm, kteří směřují k projekční činnosti. Poslechněte si 4. díl exkluzivní podcastové série.

První krok, který je nezbytný pro plánování fotovoltaiky, je podle Vařechy konzultace. „S klientem se vždy snažíme sejít a nezůstat jen u e-mailové komunikace z toho důvodu, že ten osobní kontakt nám dává možnost získat velké množství informací,“ nastínil lídr, jehož projektová divize zkonkretizuje ideu klienta a následně ji zrealizuje.

Na obhlídku lokality jezdí vždy po boku jak s projektovým manažerem, tak se samotným projektantem. „Pokud jde o logistický areál, snažíme se tam rovnou dostat i statika, který má do těchto věcí nejlepší vhled. On vidí hned, jestli tam ta fotovoltaika půjde, nebo nepůjde,“ říká Tomáš Vařecha.

„Vize firemních investorů jsou obrovské, ale realita bývá jiná, proto se už od začátku díváme na statické možnosti budovy, připojení nebo co nám dovoluje územní plán,“ doplnil lídr.

Od plánování až po samotnou realizaci

K práci používají projekční softwary, které jim pomáhají navrhnout a nakreslit fotovoltaiku do dokumentace. Pokud jde o samotný design, předloží klientovi například jednoduchý návrh umístění panelů, aby mu poskytli reálnou představu o tom, kolik se jich vejde na střechu. Zároveň od něj získají další informace, aby mohli navrhnout komplexní systém, zahrnující i bateriové úložiště, který simuluje spotřebu energie v objektu a následně optimalizuje velikost výrobny.

„Pomáhají nám také satelitní snímky, které doplňujeme projektovou dokumentací od vlastníka budovy nebo pozemku, abychom to přesně zakreslili. S klientem se na jeho vizi snažíme dohodnout a vytvořit takzvanou studii proveditelnosti, což je pro nás takový začátek projekce. Tam si sofistikovaně ověříme všechny předpoklady, abychom si byli jistí, že fotovoltaika půjde zrealizovat,“ upřesnil Tomáš Vařecha.

Studie proveditelnosti je komplexní dokument, který ověřuje stavební a územní požadavky. Z hlediska statiky pak předkládá možnosti, díky kterým se spočítá základní ekonomický model. Podklad se následně odprezentuje klientovi, který, pokud chce fotovoltaiku nebo bateriové úložiště úvěrovat, může jít s dokumentem do banky.

Z velkoobchodu do technologického sektoru

Společnost Memodo se tak díky projektové divizi přesouvá z velkoobchodu s fotovoltaikou i do technologického sektoru. „Návaznost na umělou inteligenci, algoritmy a prediktivní metody je obrovská z hlediska toho, že se snažíme dodávat i chytrá řízení fotovoltaik a bateriových úložišť, aby se maximálně optimalizovala výroba,“ řekl lídr.

„Softwary zpracovávají data o spotových cenách elektřiny, využívají předpovědi meteorologických dat a aplikují strojové učení. To znamená, že neustále monitorují spotřebu energie v daném areálu a na základě těchto informací optimalizují rozhodnutí o tom, kdy energii ukládat, a kdy ji naopak prodávat. Je to neuvěřitelný pokrok,“ zhodnotil.

Související článek

Pražská energetika kupuje SolidSun, který vyloučili z Cechu

Nejen dodavatel elektřiny, u Pražské energetiky si lze objednat také fotovoltaiku. Společnost nyní koupila velkého hráče, který působí v oblasti fotovoltaických elektráren, a to firmu ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.