Jak upevnit solární panely na plechovou střechu?

Kvalita plechové střechy je zásadní pro bezpečné a efektivní uchycení solárních panelů. Při výběru způsobu uchycení je třeba zvážit nejen technické parametry střechy, ale také specifické podmínky instalace.
Instalace solárních panelů na plechovou střechu vyžaduje kvalitní materiál | Zdroj: Getty Images

Kvalita plechové střechy

Plechové střechy jsou oblíbené pro svou odolnost i dlouhou životnost a kvalita materiálu, ze kterého je střecha vyrobena, hraje zásadní roli v tom, jak dobře bude schopna nést dodatečné zatížení solárními panely. Vysoce kvalitní plechy, jako je pozinkovaná ocel nebo hliník, poskytují lepší ochranu proti korozi a mechanickému poškození. Dobrou plechovou střechu ovšem netvoří jen krytina, ale i mnoho různých doplňků, čímž se vytváří celý funkční systém, jenž musí být s vlastní krytinou kompatibilní. „Aby lehká střecha byla stoprocentně funkční, mělo by být maximum prvků od stejného dodavatele. Ten si tak může pohlídat, že vše na střeše bude navzájem kompatibilní a dlouhodobě funkční,“ uvádí Ing. Petr Tureček produktový manažer společnosti SATJAM, českého výrobce plechových střech.

Podle čeho poznáte kvalitní plechovou střechu

I laik se může poměrně snadno zorientovat v široké nabídce lehkých plechových krytin a poznat jejich kvalitní provedení. Nejsnazším způsobem je zvolit prověřeného výrobce, který poskytuje ke svým krytinám veškeré potřebné dokumenty a certifikáty. Jako potvrzení vysoké kvality mohou být i různá ocenění, například značka Osvědčeno pro stavbu z národního programu Česká kvalita. Pro její získání musí výrobek projít stanovenými testy.

Značka Osvědčeno pro stavbu je jistotou pro investory

Účelem národního programu Česká kvalita je podpora českých firem, posílení prodeje špičkových výrobků a poskytování profesionálních služeb. Jedná se o systém zastřešující nezávislé značky kvality, pro jejichž získání musí produkt splnit přesně stanovená kritéria. „Výrobky musí mít nadstandardní kvalitu, kterou je nutné dodržovat dlouhodobě, ověřovat ji třetí nezávislou stranou a podmínkou je také kontrola spokojenosti zákazníků. Program aktuálně zastřešuje 21 značek kvality včetně značky shody Osvědčeno pro stavbu. Ta potvrzuje vhodnost stavebního výrobku pro použití ve stavbě podle stavebního zákona a dalších technických předpisů na území ČR. Deklarované vlastnosti v tomto případě jako nezávislý arbitr ověřuje a testuje Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.“ říká Ing. Vladimír Plaček, Ph.D., ředitel pobočky Ostrava, TZÚS Praha, s. p.

Faktory ovlivňující kvalitu plechové střechy

  • Tloušťka plechu: Je jedním z nejdůležitějších faktorů a přímo ovlivňuje kvalitu střechy. Minimální tloušťka pro instalaci solárních panelů by měla být alespoň 0,75 mm. Příliš tenký plech může vést k deformacím a nedostatečné stabilitě uchycení, což může způsobit problémy při silném větru nebo sněhové zátěži. Silnější je zárukou lepší opory a garantuje, že panely budou pevně uchyceny.
  • Ochrana proti korozi: Je nezbytná proto, aby se zabránilo degradaci materiálu vlivem povětrnostních podmínek. Koroze může oslabit strukturu střechy a snížit její schopnost bezpečně držet solární panely. Kvalitní plechové krytiny jsou proto opatřeny ochrannými vrstvami, jako je zinkování nebo povrchová úprava (barva), která zvyšuje jejich odolnost vůči korozi.
  • Dilatační pohyby: Jsou způsobeny změnami teploty, které způsobují roztažení a smršťování plechu. Kvalitní plechová střecha by tedy měla mít minimální dilatační pohyby, aby se zabránilo uvolnění nebo poškození uchycení panelů. Použití dilatačních spár a správné montážní techniky může pomoci minimalizovat tyto pohyby.
  • Nosnost střechy: Plechová střecha musí být schopna unést váhu solárních panelů a jejich montážních systémů. Před instalací je důležité provést statický výpočet, který zohlední hmotnost panelů, sněhovou zátěž a další faktory, které mohou ovlivnit střechu.

Možnosti uchycení solárních panelů na plechové střeše

Správně zvolený systém uchycení může výrazně prodloužit životnost jak střechy, tak solárních panelů. Každý způsob má své výhody a nevýhody, a výběr závisí na konkrétních podmínkách instalace a typu plechové střechy.

  • Přímé uchycení do plechu: Tento způsob zahrnuje vrtání otvorů do plechové střechy a upevnění panelů pomocí šroubů. Je důležité zajistit, aby otvory byly dobře utěsněny, aby se tak zabránilo zatékání vody.
  • Alu můstek: Hliníková trapézová montážní lišta nebo takzvaný trapézový můstek umožňuje upevnění panelů přímo na trapézový plech. 
  • Uchycení pomocí střešních háků: Speciální střešní háky či spony se připevňují k nosné konstrukci střechy a panely se na ně následně upevňují. Tento způsob minimalizuje počet otvorů v plechu a snižuje riziko zatékání.
  • Zátěžové systémy: Na plochých střechách lze použít zátěžové systémy, které nevyžadují vrtání do střechy. Panely jsou upevněny na konstrukci, která je zatížena betonovými bloky nebo jiným těžkým materiálem.

Omezení pro zatížení plechové střechy soláry

Plechové střechy mají omezenou nosnost, což může být problémem při instalaci těžkých solárních panelů a jejich montážních systémů. Před instalací je proto nezbytné provést statický výpočet, aby se zjistilo, zda střecha tuto dodatečnou zátěž unese. Dalším omezením jsou dilatační pohyby způsobené změnami teploty. Ne příliš kvalitní plechové střechy mohou být náchylné ke korozi, zejména v místech, kde jsou provedeny otvory pro uchycení panelů. Koroze může oslabit strukturu střechy a snížit její schopnost bezpečně držet solární panely. A konečně, uchycení solárních panelů může také vytvořit tepelné mosty, které vedou k tepelným ztrátám a zvýšeným nákladům na vytápění.

Rizika poškození plechové střechy

Při vrtání otvorů pro uchycení solárních panelů hrozí reálné riziko zatékání vody kolem špatně utěsněných otvorů. Nesprávná instalace solárních panelů může také způsobit poškození plechové střechy, jako jsou deformace nebo praskliny. Je důležité, aby instalaci prováděli zkušení odborníci, kteří zajistí správné uchycení panelů bez poškození střechy. Silný vítr, sníh nebo kroupy mohou ovlivnit stabilitu a bezpečnost uchycení solárních panelů. Plechové střechy proto musí být dostatečně pevné a odolné, aby odolaly těmto povětrnostním vlivům.

Zdroje: Satjam a TZÚS Praha

Související článek

Nejlepší reklamou je spokojený zákazník. Refsite sbírá ověřené reference na tepelná čerpadla a fotovoltaiku

Petr Kotek je zakladatel respektovaného portálu, který pomáhá vybrat ověřené instalační firmy. Myšlenka pomáhat lidem vykrystalizovala, když na tuzemském trhu začalo parazitovat vysoké procento nekvalitních ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.