Spotové ceny elektřiny jsou o polovinu nižší než ty fixované

Ceny elektřiny jsou stále velmi vysoké ve srovnání s těmi před energetickou krizí. Možností, jak na elektřině výrazně ušetřit, je odebírat je v tzv. spotu, kdy se odvozují od burzy. Podle analýzy společnosti Delta Green jsou totiž spotové ceny o polovinu nižší než ty fixované.
Elektrické stožáry | Zdroj: Getty Images

Spotové ceny elektřiny jsou výhodnější

Fixovat si cenu elektřiny, anebo udělat krok do budoucnosti a stát se aktivním zákazníkem, tzv. prosumerem, který o své spotřebě elektřiny přemýšlí a odebírá ji ve spotovém tarifu? Společnost Delta Green, která je dodavatelem elektřiny a zároveň také úsporných energetických technologických řešení, vytvořila analýzu, která srovnala průměrné ceny elektřiny ve spotovém režimu s fixními cenami elektřiny. Podle této analýzy jsou rozhodně ceny silové elektřiny odebírané ve spotovém režimu výhodnější. Jaká jsou ale, která brání většímu rozšíření spotových produktů?

Cena elektřiny se mění podle burzy

Při spotových cenách není cena elektřiny dopředu stanovená, ale mění se každou hodinu v závislosti na cenách na burze. Burza reaguje na nabídku a poptávku elektřiny. Pokud je elektřiny přebytek, cena klesá, pokud je jí nedostatek, cena stoupá. Typicky je nejvyšší cena elektřiny ve špičkách, tedy ráno a večer, kdy fotovoltaiky nevyrábějí a přitom je spotřeba elektřiny vysoká. Právě tehdy jsou i spotové ceny elektřiny vysoké. Odběratel si může spotové ceny objednat od svého dodavatele, tomu jeho služby platí jen marži.

Pohyblivé ceny elektřiny

Spotové ceny elektřiny jsou značně volatilní, mohou být extrémně vysoké, aby se vzápětí propadly, stále častější jsou dokonce i dny se zápornými cenami elektřiny, kdy se platí za odběr elektřiny. Pokud se tyto ceny zprůměrují, je patrné, že v nedávné minulosti byly stále mnohem výhodnější než fixní ceny. Delta Green ve své analýze uvádí, že průměrná cena silové elektřiny na spotu byla v posledním roce 2,18 Kč/kWh. Naproti tomu fixní cena u tří největších dodavatelů byla v daném období průměrně 4,16 Kč/kWh. Spotové ceny silové elektřiny byly tedy výhodnější o 52 procent než ty fixní.

Flexibilita spotřeby je budoucnost

„Cena elektřiny na spotovém trhu se mění každou hodinu, což dává zákazníkům možnost mít větší kontrolu nad svými náklady. V průběhu dne mohou ceny elektřiny stoupat až k šesti korunám za kilowatthodinu a v ojedinělých případech i výše. Pokud zákazník zná cenu elektřiny v jednotlivých hodinách následujícího dne, může si naplánovat, kdy ohřeje vodu v bojleru, kdy nabije baterii, kdy vyhřeje nebo ochladí dům anebo nabije elektromobil. Tomu souhrnně říkáme flexibilita spotřeby. A díky kombinaci využití spotových cen a flexibilního přístupu mohou naši zákazníci ušetřit až 60 procent nákladů na elektřinu oproti průměrné ceně na spotu v daný měsíc,” komentuje Jan Hicl spolumajitel a produktový ředitel z Delta Green.

Dvojnásob výhodnější

Analýza se dále týká zákazníků, kteří provozují fotovoltaiku, mají spotový tarif a průběhové měření. Zároveň využívají některé z technologických řešení, které automaticky ovládá výrobu elektřiny a umožňuje ji vyrábět a dodávat do sítě tehdy, když je cena výkupu nejpříznivější. Tito zákazníci mají průměrnou cenu za jednu kilowatthodinu vyrobené elektřiny téměř dvojnásobnou oproti průměru spotu a zisk z přetoků stoupá nad průměr spotu. „Naše analýza ukazuje, že spotové tarify byly za poslední rok více než dvojnásobně výhodnější než fixní tarify. I přesto, že spotové tarify jsou citlivější na změny a rychle reagují na geopolitické události, z dlouhodobého hlediska mohou výrazně snížit náklady. Jinak řečeno, správné využití principu hodinových cen umožňuje zákazníkům platit méně v době nízké poptávky,” říká Jan Hicl.

Zákazníci bez technologií nejsou na spot připraveni

Spotové ceny mohou být podle analýzy mnohem výhodnější než ceny fixní. V současnosti je ale využívá pouhý zlomek zákazníků. Stále totiž nejsou vhodné pro kohokoliv. Spotové ceny vyžadují aktivní přístup zákazníka, který musí přemýšlet o spotřebě elektřiny a aktuálních cenách elektřiny. Jde hlavně o to, kdy zapne velké spotřebiče, jako je bojler, tepelné čerpadlo, přímotopy apod. Pokud by tak činil bez rozmyslu, mohl by naopak utratit obrovské částky. I tito zákazníci budou mít v budoucnosti možnost na elektřině ušetřit, a to díky moderním technologiím a automatizaci.

Nižší cena díky chytré krabičce

Řešení v podobě „chytré krabičky“, která se bezdrátově připojí k různým spotřebičům v domácnosti, k fotovoltaickému systému a baterii a řídí spotřebu a výrobu elektřiny na základě spotových cen elektřiny na burze, nabízí stále více dodavatelů elektřiny. Delta Green nabídla svým zákazníkům řešení Proteus. Zařízení hlídá, aby byla cena přetoků výhodná, stejně tak cena nakupované elektřiny, a to bez zásahu zákazníka.

Za přetoky více jak dvě koruny za kilowatt

Nejde tedy jen o řešení spotřeby, ale také prodeje vyrobené elektřiny. Prodej přetoků za fixní ceny je totiž méně výhodný. Vydělat na něm lze právě při využití technologií a spotových cen. Analýza srovnala zákazníky Delta Green na ty, kteří používají chytré řízení, a ty, kteří platformu chytrého řízení Proteus nepoužívají. Zákazníci, a tedy majitelé fotovoltaik s průběhovým měřením mají průměrnou cenu za jednu kilowatthodinu na výrobě více než poloviční, jako je průměrná cena na spotu. Chytré řízení Proteus dokázalo prodávat přetoky za téměř dvojnásobek, lehce přes dvě koruny.

Zdroj: Delta Green

Související článek

Jak na sdílení elektřiny: Praktické tipy a povinnosti pro bytové domy

Zájem o komunitní energetiku v Česku roste, což potvrzuje stále více bytových domů sdílejících vlastní elektřinu. Do konce roku se musí zaregistrovat u Elektroenergetického datového ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.