Česko musí posílit energetickou soběstačnost. Klíčem je agregace a flexibilita

Česká energetika se v posledních letech dynamicky modernizuje. K zásadním změnám patří rozvoj agregace elektřiny a využívání flexibility, které umožní stabilizaci distribuční soustavy a efektivnější využívání obnovitelných zdrojů.
Agregace a flexibilita jako cesta k moderní energetice | Zdroj: Getty Images

České hospodářství nemůže zaostávat za zbytkem Evropy. V oblasti energetiky se to projevuje rozsáhlou modernizací, která je nezbytná pro udržení konkurenceschopnosti na globálním trhu. „Flexibilita je zcela zásadní pro transformaci energetiky i našeho hospodářství. Jestliže chceme, aby Česko a jeho firmy byly konkurenceschopné, je nezbytnou podmínkou zajistit, aby měly k dispozici dostupnou ekologickou energii a samy svojí flexibilitou zvyšovaly přidanou hodnotu českého hospodářství,“ apeluje Petr Řeháček, ředitel Sdružení agregátorů a poskytovatelů flexibility (SAF).

Význam akumulace a role obnovitelných zdrojů

S modernizací české energetiky úzce souvisí i decentralizace výroby energie, která se z velké části opírá o obnovitelné zdroje. Ty zažívají rozmach především díky fotovoltaice, ale jejich plný potenciál se může naplno projevit pouze při zapojení flexibilních systémů a akumulace. „Flexibilita umožňuje inteligentně korigovat i jinak neřiditelné obnovitelné zdroje nebo třeba různé typy akumulace, spotřebu průmyslu a domácností podle aktuálních potřeb trhu a sítí,“ doplňuje Řeháček.

Podpora rozvoje flexibility a akumulace energie bude nezbytná zejména v souvislosti s plánovaným ukončením výroby elektřiny z uhlí. Člen představenstva České elektroenergetické přenosové soustavy Pavel Šolc (ČEPS) upozorňuje na to, že agregace a flexibilita budou důležitými nástroji k udržení stability. „S koncem výroby elektřiny z uhlí půjde o důležité nástroje, kterými budeme vyrovnávat a regulovat přenosovou soustavu,“ poukazuje.

Česká energetika má co dohánět

Přestože si význam flexibility začíná uvědomovat energetický sektor i širší veřejnost, Česká republika v této oblasti stále zaostává. „V této chvíli sice doháníme v oblasti akumulace a flexibility ujetý vlak a patříme na chvost Evropy, ale konečně si její význam začíná minimálně energetický sektor, ale i společnost celkově uvědomovat,“ konstatoval Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace AKU-BAT, která pořádala nedávný vyprodaný první ročník Konference agregace a flexibility.

Fousek také varuje, že pokud nebude trh s elektřinou rychle modernizován, hrozí České republice opětovné spoléhání na fosilní zdroje. „Pro budoucí zajištění stability soustavy musíme konečně výrazně přidat i ve velkokapacitní akumulaci a dalších flexibilních zdrojích. V opačném případě se připravme na to, že se zde mohou na poslední chvíli ještě masivněji nasazovat dieselagregáty a bude se zbytečně pálit elektřina, aby se vůbec uřídila soustava,“ varuje.

Budoucnost české energetiky je v inovacích

Česká energetika čelí zásadním výzvám, které se týkají nejen transformace energetických zdrojů, ale i modernizace trhu a zavedení nových technologií. Klíčovou roli v tomto procesu sehrají agregace, flexibilita a akumulace, které budou nezbytné nejen pro stabilizaci energetické soustavy, ale i pro udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu. Modernizace je nevyhnutelná, a pokud se podaří rychle zavést potřebné změny, může Česká republika významně posílit svou energetickou soběstačnost a ekologičnost.

Zdroj: SAF, AKU-BAT

Související článek

Levnější alternativa jaderných elektráren? Malé modulární reaktory!

Malé modulární reaktory nabízejí flexibilnější, bezpečnější a ekonomicky výhodnější variantu oproti tradičním jaderným elektrárnám. Navíc mohou významně přispět k energetickému mixu, zejména v přechodu od ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.