Pražská energetika kupuje SolidSun, který vyloučili z Cechu

Nejen dodavatel elektřiny, u Pražské energetiky si lze objednat také fotovoltaiku. Společnost nyní koupila velkého hráče, který působí v oblasti fotovoltaických elektráren, a to firmu SolidSun.
Pražská energetika kupuje dodavatele solárních elektráren, společnost SolidSun | Zdroj: Getty Images

Skupina PRE koupila stoprocentní podíl firmy. „Ačkoliv trh s fotovoltaikami aktuálně prochází poměrně náročným rokem, jsme přesvědčeni, že výstavba malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů, škol, úřadů nebo továrních budov má před sebou velkou budoucnost,“ říká generální ředitel PRE Pavel Elis.

„Fotovoltaické elektrárny již dlouhodobě a úspěšně nabízíme. Díky této akvizici zvládneme obsloužit ještě více zákazníků, a to nejen v Praze a okolí, ale nově také na Moravě a ve východních Čechách, kde SolidSun především působí. SolidSun je úspěšná firma s dlouhou historií, která velmi dobře doplní portfolio PRE,“ uzavírá.

Vedení zůstane ve funkci

„Prodej SolidSun Skupině PRE představuje pro firmu významný milník. Já a další dva dosavadní majitelé jsme nadšení, že se SolidSun stane součástí tak prestižní energetické skupiny, která sdílí naši vizi udržitelné budoucnosti, se kterou jsme SolidSun zakládali. Věřím, že toto spojení přinese oběma firmám nové příležitosti pro rozvoj a umožní nabídnout zákazníkům ještě lepší služby a inovativní řešení nejen v oblasti fotovoltaiky. Díky silnému zázemí a zkušenostem skupiny PRE bude SolidSun schopen dál rozvíjet svou pozici na trhu a přinášet energetické úspory do více domácností i firem,“ doplnil majitel společnosti SolidSun Jaroslav Hadinec.

Obě strany se dohodly, že detaily transakce nebudou zveřejňovat. Akvizice současně podléhá schválení ze strany antimonopolního úřadu, k vypořádání tedy dojde až po získání tohoto souhlasu. Dokončení celé akvizice se očekává do konce letošního roku. Organizačně bude SolidSun dceřinou společností firmy PREenergo, která nabízí širokou paletu energetických služeb pro domácnosti, firmy i veřejnou správu. Společnost PREenergo ze Skupiny PRE se rovněž dohodla s manažery SolidSun na tom, že nejvyšší vedení firmy zůstane i nadále ve svých manažerských pozicích.

Vyloučení z Cechu

V únoru tohoto roku přišla pro SolidSun studená sprcha, když ho ze svých řad vyloučil Cech akumulace a fotovoltaiky (CAFT). „Rozhodnutí představenstva předcházelo důkladné šetření a odborné posouzení případu. Prostor k vyjádření dostal i dotčený člen. Výsledky provedeného šetření, jakož i přiznání pochybení ze strany dotčeného člena, dovedly představenstvo ke shora uvedenému závěru,“ informoval CAFT.

Problém se týkal změn podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Dotace se měla snížit, a proto se prý SolidSun snažil přesvědčit své zákazníky k pořízení fotovoltaiky, aby to měli za lepší cenu.

Proti vyloučení z Cechu se SolidSun ohradil. „Obchodní zástupci Solidsun s.r.o. nebyli těmi, kdo jako první uveřejnil dané informace. Současně Solidsun s.r.o. nebyl zdaleka jedinou společností, která by v návaznosti na veřejné šíření těchto informací informovala své (případně i potenciální) zákazníky o možném snížení dotací. Solidsun s.r.o. pak považuje za nutné ohradit se zejména vůči tvrzení CAFT o neetickém chování, když informování zákazníků prostřednictvím SMS bylo upozornění zákazníků na možné změny v dotacích, které potenciálně mohly vést k snížení dotace obdržené zákazníky,“ uvedla firma.

Jen dvě negativní recenze

Společnost SolidSun nepatří k těm, na které by si zákazníci stěžovali. Na nezávislém portálu Refsite, který přináší jen ověřené reference, má firma hodnocení až 96 procent, je tedy pokládána za vynikající.

Zdroje: PRE, CAFT

Související článek

Jak upevnit solární panely na plechovou střechu?

Kvalita plechové střechy je zásadní pro bezpečné a efektivní uchycení solárních panelů. Při výběru způsobu uchycení je třeba zvážit nejen technické parametry střechy, ale také ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.