Komunitní energetika: Aktivní zákazník, bytový dům nebo energetické společenství

Toto jsou tři způsoby sdílení elektřiny, které jako celek představují milník moderní energetiky a významný posun k decentralizaci. Zákazníci tak získávají větší kontrolu nad tím, jaké energetické zdroje využívají nebo s kým se energeticky propojí. Zjistěte, která ze zmíněných variant se vám vyplatí nejvíce.
Účelem komunitní energetiky je podpora decentralizace | Zdroj: Getty Images

První způsob je skrz aktivního zákazníka, který může tento institut využívat od srpna tohoto roku, kdy bylo spuštěno Elektroenergetické datové centrum (EDC). Může se ho účastnit 11 EANů, což přesněji znamená, že zákazník může sdílet elektřinu až do 10 dalších odběrných míst.

„Dávejte si ale pozor na to, že pokud máte v jednom odběrném místě jak výrobní, tak spotřební EAN, v rámci jedenáctimístné skupiny tím zabíráte už dvě židle. Pokud byste měli skupinu sdílení, kde je šest spotřebitelů a pět výroben, tak už se jich tam víc nevejde,“ uvedla právnička a energetická expertka Laura Otýpková a dodala, že pokud by chtěla mít skupina více členů, musí založit energetické společenství.

Velkou výhodou tohoto způsobu je, že můžete sdílet elektřinu po celém území České republiky bez nutnosti zakládání právnické osoby. Stačí se pouze zaregistrovat u EDC. „Většina projektů, které dnes začínají sdílet přes aktivního zákazníka, jsou třeba obce. Nejprve si to testují mezi obecními budovami a v budoucnu plánují založení spolku nebo družstva, aby do komunitní energetiky mohli zapojit i své občany,“ vysvětlila Otýpková.

Skupina sdílející elektřinu může být různorodá, bez požadavku na příbuzenské nebo vlastnické propojení. Mísit se mohou jak právnické, tak fyzické osoby, a není stanoveno žádné omezení co se velikosti týče, což umožňuje přenos energie například z větrné elektrárny do průmyslového podniku.

Sdílení v bytovém domě

Druhý způsob zavedla vyhláška Energetického regulačního úřadu (ERÚ) již v roce 2023 a sdílení v bytovém domě je možné pouze pro jednu pojistkovou skříň. „To znamená, že pokud máte blok paneláků vedle sebe, nemůžete dát na celou střechu fotovoltaiku a sdílet elektřinu v několika bytových domech, možné je to pouze v jednom vchodě,“ ujasnila Otýpková.

Výhodou je oproti aktivnímu zákazníkovi nebo energetickému společenství, že nemusíte platit distribuční poplatek. „Tohle je jediný způsob sdílení, kde nevyužíváte veřejnou distribuční soustavu, vše jde potom hlavním domovním vedením, a vy díky tomu ušetříte mnohem víc. Ušetříte dokonce i ten distribuční poplatek. Za kolik si to potom rozúčtujete, to už je pouze na vás,“ řekla expertka a upozorňuje na to, že pokud jste již sdíleli v bytovém domě před zákonem Lex OZE 2, je třeba se přeregistrovat k EDC do konce tohoto roku.

U sdílení elektřiny v bytovém domě navíc existují dva přístupy, z nichž každý má své výhody a nevýhody. Prvním přístupem je sdílení v pravém slova smyslu, při kterém zaregistrujete všechna odběrná místa v domě a sdílíte elektřinu skrz EDC. „Potom ale musíte řešit, jaký tam bude alokační klíč, navíc se může stát, že vám vznikne přetok do sítě, zkrátka to nemusí být tak efektivní,“ shrnula nevýhody Otýpková.

Druhým přístupem je, že sdružíte všechna odběrná místa v bytovém domě a uděláte z nich oficiálně pouze jednu. Distributor vás potom považuje za jednoho zákazníka. „Nevýhoda ale pramení v tom, že všechny zákazníky připravíte o jejich možnost zvolit si vlastního obchodníka, což může nějakým způsobem blokovat například odstoupení od smlouvy. Celý dům se totiž v podstatě chová jako jeden zákazník,“ připomenula.

Energetické společenství

Třetí způsob je možný od spuštění EDC, ale je zde pár omezení, které přináší i administrativní práci navíc. „Musíte založit spolek nebo družstvo nebo jinou právnickou osobu, která se chová podobně, teoreticky by to mohla být i společnost s ručením omezeným,“ řekla Otýpková.

Další omezení je, že můžete sdílet pouze mezi tisíci odběrnými místy. „Toto omezení ale odpadne, až bude finální EDC, což by mělo být v polovině roku 2026,“ informovala.

Stejně tak je u energetických společenství omezení, že můžete sdílet pouze na území tří sousedících obcí s rozšířenou působností nebo na území Prahy. „Toto by mělo také odpadnout, alespoň u občanských energetických společností,“ okomentovala podmínky, které se budou postupně rozvolňovat.

Stejně jako tomu je u aktivního zákazníka, i zde platíte distribuční poplatek. „Možná jste zaznamenali diskuse o tom, že by se zavedla sleva tak, jak to funguje v řadě zemí, například v Rakousku, kde distribuční poplatek má slevu podle toho, na jaké úrovni napětí sdílíte. Čím více sdílíte na blízko, tím je to pro síť lepší, a díky tomu máte slevu na distribuci,“ řekla a vzápětí dodala, že z hlediska ERÚ je tohle u nás zatím v nedohlednu.

Až si budete vybírat mezi jednotlivými způsoby, účast je možná pouze v jedné skupině sdílení. „Nyní se připravuje zákon Lex OZE 3, kde se jedná o tom, že by se toto omezení ze zákona odstranilo. Až bude EDC připravené na to, abyste mohli být ve více skupinách sdílení, tak se tam tato funkce přidá,“ zakončila Otýpková s tím, že tento model už funguje v Rakousku. Na závěr je třeba říct, že účastnící mají nárok na instalaci průběhového měření zdarma ve lhůtě tří měsíců.

Zdroj: Smart Energy Forum

Související článek

Vyskytl se problém s fotovoltaikou, ale instalační firma zkrachovala. Memodo plánuje spustit vlastní servisní síť

Když věci nefungují, vzniká velká nervozita. Společnost Memodo se zabývá kromě velkoobchodu s fotovoltaikou také technickým servisem, respektive vším, co může nastat po instalaci elektrárny. ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.