Jak udržovat solární panely ve formě a jak si poradit i se saharským pískem?

Saharský prach, který tlumí sluneční paprsky, se nedávno opět usadil v našich končinách. Jemné částice písku, které se k nám dostaly, ovlivňovaly i výkony solárních elektráren. Meteorologové dokonce na konci února a na začátku dubna upozorňovali v několika krajích na smogovou situaci. Solární panely je potřeba udržovat čisté, aby bylo dosaženo maximálního výkonu.
Ilustrační foto | zdroj: Pexels

Solární panely nejsou samočistící

Při běžném zaprášení fotovoltaických panelů mohou lidé počítat se snížením výkonu až o 5-10 %. Hlavním zdrojem nečistot panelů mohou být prachové nebo pylové částice, saze, znečištění od hmyzu nebo ptačího trusu. Záleží také, zda je obydlí, kde jsou nainstalované panely, v blízkosti polí, průmyslových zón, frekventovaných silnic a na znečištění má vliv i samotná poloha panelů. Obecně se doporučuje čistit panely 1 až 2 krát ročně. Pokud mají panely větší sklon a jsou instalovány v oblastech, kde více prší, je nutnost mytí panelů menší na rozdíl od panelů s minimálním sklonem, které se nacházejí v sušších oblastech.

Pomůcky k běžnému čištění panelů:

  • Voda (ani příliš horká, ani studená) a měkký hadřík v případě běžného znečištění
  • Dlouhý držák se stěrkou
  • Měkký smeták
  • Doporučovaný čistící prostředek od výrobce nebo obvyklé čistící přípravky na sklo

Dále je možné použít:

  • Tlaková voda nebo vapka
  • Foukač na listí
  • Otočné kartáče
  • Nanotechnologie, která plochu impregnuje

„Panely by se alespoň vizuálně měly kontrolovat každé tři měsíce, v případě potřeby i vyčistit, vždy záleží na ročním období, v jaké oblasti se solární elektrárna nachází a jaký mají panely sklon. Jednou ročně pak doporučujeme nechat si prohlédnout FVE servisní firmou. Nejlepší kontrola je pak pomocí specializovaných dronů s termokamerami a následné vyhodnocení snímků pomocí umělé inteligence. Tímto způsobem získají majitelé elektráren přesnou informaci o funkčnosti solárních panelů. Jednou ročně by měla být provedena kontrola tak, aby se zajistil maximální výkon elektrárny, elektrárna se vyčistila a případně se identifikovaly závady a potenciální nebezpečí,“ uvádí Ondřej Staněk, obchodní ředitel a spoluzakladatel DroneTech, která se inspekcí solárních elektráren zabývá.

Není asi překvapením, že čím déle se panely neudržují, tím se pak odstraňuje znečištění mnohem hůře. Firmy dnes dodávají panely s dálkovým monitoringem, což může být první informace pro majitele, že panel nefunguje tak, jak má, a měl by proto panely zkontrolovat, vyčistit a případně zavolat servisní firmu.

Ondřej Staněk ze společnosti DroneTech přináší užitečné tipy na správné čištění:

  • Před zahájením čištění je nutno vždy vypnout solární systém.
  • Panely nečištěte za přímého slunce, ale například brzy ráno, pozdě odpoledne nebo když je pod mrakem.
  • Pomocí smetáku nebo foukače na listí odstraňte hrubé nečistoty.
  • Pak použijte měkký hadr a čistou vodu (nepříliš horkou, ani studenou na horké panely), případně výše zmíněné a doporučené prostředky od výrobce, nikoliv abrazivní, či agresivní chemikálie.
  • Po několika letech je také zapotřebí kontrolovat, zda v okolí nevyrostl strom a nezastínil panely a případně toto vyřešit, panel ve stínu, může fungovat jako spotřebič a dochází pak k jeho přehřívání, což může být bezpečnostní riziko.
  • Kromě běžné kontroly a údržby panelů by měli lidé myslet na kontrolu všech komponent elektrárny, ale na to je již potřeba odborná firma, která zkontroluje rozvaděče, měniče, přechodové odpory a identifikuje vady, které běžné oko není schopné rozeznat.

Adhoc kontrola v případě potřeby

Pokud se přežene silná bouřka, vítr nebo dokonce krupobití, doporučuje se alespoň vizuální kontrola, v případě podezření na poškození, raději ihned kontaktovat servisní firmu. Dalším nebezpečím mohou být zvířata a ptáci, které se kromě znečištění postarají o nepříjemnosti spojené především s kabelovým rozvodem. V případě, že panely jsou jenom mírně nakloněny a v zimě na nich dlouho spočívá napadný sníh, odborníci radí odstranit jej pomocí měkkého smetáku. V neposlední řadě si zaslouží kontrolu i solární baterie. Měla by být uskladněna v suchu a při teplotách mezi 10 až 25 °C a okolní teplota by rozhodně neměla klesat pod bod mrazu.

Solární elektrárny vyrábějí v ČR pouze 4 % celkové energie, jejich výkonnost se dá ale přímo ovlivnit inspekcí, údržbou a také samotným čištěním. Jejich efektivní fungování by mělo být prioritou každého majitele FVE elektrárny.

Související článek

Je možné, aby produkce elektrické energie ze solárních panelů byla ještě ekologičtější? Solar sheep grazing se domnívá, že ano

Aktuálně se v České republice vyskytují solární parky o výměře čítající několik tisíc hektarů, nezřídka i na velmi kvalitní půdě. Na většině ploch, kde se ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.