Jak bezpečně obnovit provoz fotovoltaiky po povodni

Moravu a část Česka zasáhly povodně a voda poničila vše, co jí stálo v cestě. Jak se mají zachovat majitelé fotovoltaiky, kterým záplava zařízení poškodila? Je dobré vědět, jak zacházet s kabely, bateriemi, střídači a tepelnými čerpadly, a také jak postupovat při uplatňování pojištění.
Co dělat se zaplavenou technikou | Zdroj Editee

Jak postupovat, když jsou kabely pod vodou

Pokud se vaším domem prožene velká voda, je důležité před znovuuvedením do provozu zjistit rozsah škod a nakolik byla technika zatopená vodou. Problémem je, že technická místnost se často nachází ve spodní části domu, a právě toto místo bývá nejčastěji velkou vodou zasažené. Jestliže je tedy v technické místnosti voda, ale k bateriím ani střídači nedosahuje a pod vodou jsou pouze kabely, systém by měl být i nadále funkční. V takovém případě pravděpodobně došlo jen k automatickému shození jističů. Pokud k tomu nedošlo, je třeba preventivně vše odpojit od elektřiny. Kabelům jako takovým voda nevadí, protože vodiče jsou skryté v izolacích. Technologie by tak neměla utrpět. Přesto by měl místo po odčerpání vody prohlédnout revizní technik, který vše prověří.

Co dělat při vytopené technické místnosti

Pokud je technická místnost zatopená a střídač nebo baterie jsou pod vodou, měly by jističe obě technologie samy odpojit. Ale pozor! Když je v technické místnosti voda, nevstupujte do ní. Zaplavené technologie už zachránit nejdou, bude třeba je vyměnit. Jestliže je zaplavená jen část baterie, je možné, že horní díly budou v pořádku, ovšem i tehdy je nutné, aby je zkontroloval revizní technik. Pokud jste baterii odpojili a odnesli mimo technickou místnost, na opětovné zapojení si samozřejmě pozvěte zkušeného elektrotechnika.

Postup při výměně zaplaveného bateriového úložiště

Pakliže byla zaplavena baterie, která nemá ochranu IP 67/68, bude nutné ji vyměnit. Nikdy neprovádějte zpětnou montáž bateriového úložiště sami, hrozí riziko nevratného poškození baterií. Po skončení povodně je třeba nespouštět střídač ani rozvaděč, dokud je neprohlédne autorizovaný technik. Horší je, když zjistíte, že došlo k zaplavení měniče, tehdy bude nutné téměř jistě jej vyměnit za nový. Spuštění zaplavené nebo předtím vyplavené fotovoltaické elektrárny (střídače, rozvaděče, baterie) bez předchozí důkladné kontroly revizním technikem znamená extrémní riziko úrazu elektrickým proudem nebo požáru. I k vypnuté elektrárně je nutné se chovat jako k zařízení pod proudem.

Bezpečnostní opatření se střídačem

Se střídačem se nedoporučuje manipulovat. Je to složitější elektrozařízení a manipulace s ním vyžaduje určité znalosti. Pokus o demontáž by mohl být nebezpečný, zejména v případě, že je na fotovoltaice aktivovaný záložní režim (tzv. back-up), který napájí vybrané okruhy i v případě, že se fotovoltaika odpojí od sítě. Střídač proto raději ponechte v technické místnosti – i za cenu toho, že bude zaplaven.

Řešení pojistné události na fotovoltaice

Fotovoltaika je součástí pojištění nemovitosti. Pokud tedy máte pojištěnou domácnost, a spolu s ní i solární zařízení je třeba se domáhat plnění u pojišťovny – obraťte se co nejdříve na svého agenta událost mu oznamte. Podrobně popište, co se stalo a co škodu způsobilo, a sepište seznam poškozeného zařízení. Pokud znáte hodnotu poškozeného majetku nebo máte odhad nákladů na opravu, uveďte tuto částku do hlášení. Nafoťte poškozený majetek ve stavu, v jakém jste jej nalezli. Vyfoťte celou nemovitost ze stran, kde je poškozena. V případě poškození místnosti vyfoťte celou místnost. Pokud budete vyzváni k prohlídce, vyčkejte s opravou škod na příjezd mobilního technika.

Zdroj: Středočeský kraj, S-power, Allianz.

Související článek

Jak na sdílení elektřiny: Praktické tipy a povinnosti pro bytové domy

Zájem o komunitní energetiku v Česku roste, což potvrzuje stále více bytových domů sdílejících vlastní elektřinu. Do konce roku se musí zaregistrovat u Elektroenergetického datového ...

Buďte v obraze

Odebírejte pravidelný newsletter ze světa fotovoltaiky a tepelných čerpadel.